Hrvatska: Šef poslovnice i zaposleni otuđili nepoznatu sumu novca iz trezora i sa računa klijenata Slatinske banke – Bankar.rs
BANKEINOSTRANE BANKESVE VESTI

Hrvatska: Šef poslovnice i zaposleni otuđili nepoznatu sumu novca iz trezora i sa računa klijenata Slatinske banke

U Slatinskoj banci je u poslednjih nekoliko nedelja suspendovano, dobilo otkaz ili smenjeno desetak ljudi, među kojima i dvoje članova uprave.

Razlog otkaza, suspenzija, smena i premeštanja na druga radna mesta je otuđenje još tačno neutvrđene količine novca nestale iz trezora i sa računa klijenata ove banke.

Prema različitim, neslužbenim informacijama, iznos ukradenog novca je u rasponu od 3,5 do gotovo 20 miliona kuna. Predsjednik Uprave Andrej Kopilaš, priznaje de se radi o ozbiljnom iznosu ali odmah dodaje i da je poslovanje banke stabilno, da su svi klijenti namireni i da banka posluje bez teškoća.

Sve je krenulo 17. jula kada je u banci, nakon određenih sumnji, dan ranije obavljena vanredna revizija poslovanja i kada se utvrdilo da nedostaje značajna količina novca. Otkaz je tada dobio šef poslovnice Slatinske banke u Pitomači, Neven Bedeković.

Slatinska banka slučaj je prijavila policiji, rekao je predsednik uprave Andrej Kopilaš, a prema saznanjima Telegrama izviđaj sprovode tri državna tužilaštva: u Zagrebu, Virovitici i Bjelovaru.

Neven Bedeković priznao je odgovornost za nestanak novca, ali u razgovoru za Telegram nije rekao o kojem se iznosu radi. Tvrdi kako je brojanje novca u trezoru iz kojeg je nestao deo novca, tokom revizije obavljeno bez njegovog prisustva.

“Da, priznao sam odgovornost za nestanak novca i učinio sam to zbog toga kako ne bi nastradale druge osobe u banci prema kojima je krenula odmazda. One, njih desetak, ni na koji način nisu povezane sa nestankom novca. Nisam, međutim, priznao nikakav iznos manjka novca, jer osobe koje su došle u reviziju odstranile su me iz službenih prostorija prilikom brojanja novca, tako da iznos koji se spominje i može i ne mora biti tačan. Radim u banci 25 godina i znam da takva procedura nije uobičajena”, kaže Bedeković.

Prema neslužbenim izvorima iz Slatinske banke, Bedeković je priznao da je iz banke uzeo oko 750.000 kuna i 125.000 evra. No, ako se radi o značajno većem iznosu kako je iz uprave rečeno nekim delatnicima, neobično je što se Bedeković još nalazi na slobodi.

Na pitanje je li tačno da se spominje i manjak od čak 20 miliona kuna, Bedeković kaže da se radi o spekulacijama. Dodaje kako zna da su u toku određeni izviđaji, ali niko mu još nije rekao za koji se iznos tereti. “Kao što vidite na slobodi sam”, kazao je Bedeković za Telegram.hr.

Izvor: Seebiz

Tags
Back to top button