HNB: Bruto dobit banaka u Hrvatskoj u prvom polugodištu iznosila 3,8 milijardi kuna – Bankar.rs
BANKEINOSTRANE BANKESVE VESTI

HNB: Bruto dobit banaka u Hrvatskoj u prvom polugodištu iznosila 3,8 milijardi kuna

Banke u Hrvatskoj u prvom polugodištu ove godine su ostvarile bruto dobit u iznosu od 3,8 milijardi kuna, što je za 347,9 miliona kuna ili za 10 odsto veća dobit u odnosu prema istom razdoblju prošle godine, pokazuju najnoviji podaci Hrvatske narodne banke (HNB).

Podaci centralne banke o poslovanju kreditnih institucija na dan 30. jun ove godine odnose se na ukupno 20 banaka, što je tri manje nego krajem juna prošle godine.

Naime, krajem prošle i u aprilu ove godine sprovedena su tri pripajanja na hrvatskom bankarskom tržištu – u oktobru prošle godine Veneto banka je pripojena Privrednoj banci Zagreb (PBZ), u decembru 2018. je Splitska banka pripojena OTP banci Hrvatska, a u aprilu ove godine je Jadranska banka pripojena Hrvatskoj poštanskoj banci (HPB).

Podaci centralne banke pokazuju i da je u prvoj polovini ove godine ukupna imovina banaka u Hrvatskoj na godišnjem nivou smanjena za 1,35 odsto, na 411,9 milijardi kuna.

Po privremenim nerevidiranim podacima na dan 30. jun 2019. godine, ukupno je 18 banaka poslovalo sa bruto dobiti, a dve s gubitkom.

Najveću dobit u prvih šest meseci i ove godine je imala Zagrebačka banka, 1,3 milijarde kuna, što je za 29,5 odsto veća dobit nego u istom razdoblju prošle godine.

Sledi PBZ sa bruto dobiti od 850,9 miliona kuna ili 15,4 odsto više nego lani.

Znatan porast bruto dobiti beleži OTP banka Hrvatska, sa 151,4 miliona kuna u prvoj polovini prošle, na 417,8 miliona kuna u prvom polugodištu ove godine. No, na taj rezultat je uticala i činjenica da je OTP banka krajem prošle godine pripojila Splitsku banku.

Među velikim bankama jedina koja na godišnjem nivou beleži pad bruto dobiti je Erste&Steiermaerkische bank, sa 622,1 milion kuna krajem juna 2018. godine na 403,2 miliona kuna krajem juna ove godine.

Addiko Bank je prvo polugodište ove godine zaključila sa bruto dobiti od 157,8 miliona kuna, što je za 15,2 miliona kuna više nego u istom lanjskom razdoblju.

Po visini bruto dobiti sledi najveća banka u većinskom državnom vlasništvu, HPB sa dobiti od 153 miliona kuna, što je za 32,6 odsto više nego u prvom polugodištu prošle godine.

Podaci centralne banke, koji se temelje na podacima koje banke dostavljaju HNB-u, pokazuju i da su prvo polugodište ove godine sa gubitkom završile dve banke, što je upola manje nego krajem juna 2018. kada su gubitak iskazivale četiri banke.

Sa gubitkom su prvih šest meseci ove godine završile Croatia banka, i to sa gubitkom od 20 miliona kuna, te J&T banka sa 2,4 miliona kuna gubitka.

Privremeni nerevidirani podaci HNB-a za kreditne institucije obuhvataju i podatke o poslovanju četiri stambene štedionice, koje za prvo polugodište iskazuju bruto dobit od 11,6 miliona kuna, što je za 3,9 miliona kuna više nego u istom razdoblju lani.

Bruto dobit svih kreditnih institucija (banaka i stambenih štedionica ) na kraju juna ove godine iznosila je 3,81 milijardi kuna, dok je u istom razdoblju lani iznosila 3,46 milijardi kuna.

Izvor: Seebiz

Tags
Back to top button