Poslovni potezi Telekoma frustriraju konkurenciju – Bankar.rs
ANALIZEKOMPANIJESLIDERSVE VESTI

Poslovni potezi Telekoma frustriraju konkurenciju

Generalni direktor Telekoma Srbija Predraga Ćulibrk rekao je da poslovni potezi Telekoma neskriveno frustriraju konkurenciju.

“Naše poslovne odluke, potezi neskriveno frustriraju našu konkurenciju, mi tu ne možemo ništa. Da je ostalo samo na tome da su oni samo zabrinuti za svoj uspeh, mi bi mogli da razumemo. Kako mi vidimo razvoj situacije, to je neskrivena sprega političkih i poslovnih interesa, to se iz dana u dan potvrđuje”, rekao je on. “Svedoci smo brutalnih napada sa različitih strana koji se pojačavaju u poslednje vreme”, rekao je generalni direktor Telekoma Srbija Predrag Ćulibrk.

“Ovo je sada neskrivena sprega političkih i poslovnih interesa. Svih naših 12.000 zaposlenih širom regiona to prepoznaju”, kazao je Ćulibrk.

Svako ko malo promsili o tome što se dešava shvata da se radi o orkestriranom napadu da se vrednost Telekoma i značaj umanji, rekao je.

Rekao je da je upitanju kombinacija ciljeva gde su se našli zainteresovani za novac i posao i zainteresovani za politiku.

Većinski vlasnik Telekoma Srbija je država, ona ima oko 58 odsto kompanije.

“Naš cilj je uvećanje korisničke baze, pre svega interneta i multimedije, gde su nam rezultati bili slabiji i uspostavljanje tehnološke superiornosti“, kazao je generalni direktor Telekoma.

“Jedan od najvećih ugovora koji smo potpisali jeste sa kompanijom Huavej, koji se tiče polaganja optičkih kablova, kako bi što više domaćinstava imalo pristup internetu”, rekao je Ćulibrk.

Telekom Srbija je ostvarila šestoprocentni rast u odnosu na 2018. godinu.

“Ono na šta smo takođe vrlo ponosni, to je da je broj TV korisnika na nivou grupe porastao za skoro 50 odsto, a broj internet korisnika porastao za skoro 25 odsto”, rekao je Ćulibrk.

Dodao je da je izuzetno bitno da je Telekom Srbija tehnološki superioran.

“Mi smo imali evidentan pad prihoda od fiksne telefonije 2012. godine. Zapravo, potpuno je evidentno da smo na svim poljima imali pad”, rekao je koordinator za internet i multimediju Telekom Grupe Vladimir Lučić.

„Naš prihod bio je zasnovan na prihodima koji nisu budućnost, mobilnoj i fiksnoj telefoniji, imali smo pad 2012. preko 120 miliona evra, bio je i pad internet i televizijskih korisnika, jer nije Telekom mogao da se izbori sa kartelom kablovskih operatera koji su se udružili protiv Telekoma Srbija”, kazao je Lučić

“Uspeli smo za samo godinu i po dana da taj trend koji je bio negativan, preokrenemo da bude pozitivan. Zato i imamo izuzetan tržišni rast. Ove godine ćemo i u televizijskom biznisu očigledno postati broj jedan”, rekao je Lučić.

Rekao je da veruje kako će Telekom u razvoju digitalnih servisa da pokrene digitalni razvoj Srbije. “Sve govori da je Telekom na pravom putu pravljenja digitalnog lidera”; kazao je Lučić.

“Rekao sam da će Telekom, po svim projekcijama koje imamo, do 2023. godine vredeti četiri milijarde evra, a mislim da će vredeti i više, s obzirom na širenje našeg poslovanja. Kada govorimo o sadašnjoj vrednosti Telekoma, tu treba biti objektivan, a može se tvrditi da i sad vredi preko dve milijarde, uprkos tome što smo imali jedan težak investicioni ciklus”, rekao je Lučić.

Ćulibrk je naglasio da odavno delatnost elektronskih komunikacija nije delatnost od opšteg interesa, već je potpuno prepuštena uslovima tržišta.

Kaže da Telekom Srbija nije jedina kompanija u Evropi koja je u vlasništvu države, da je i Telenor bio u vlasništvu Norveške, pa nije norveška država donosila odluke umesto njih. “Da li se Telekom dodatno zadužio za sve akvizicije, za sve što smo radili, naravno da se zadužio”, rekao je Ćulibrk i dodao da Telekom ima veliko poverenje bankarskog sektora što pokazuju kamatne stope koje dobijaju. Rekao je da su finansijski izveštaji te kompanije dostupni na sajtu. Sve naše investicije su dobro tempirane dobro fokusirane, daju već rezultate.

Izvor: B92

Tags
Back to top button