Siniša Mali: Do 2020. godine očekujemo jednocifrenu stopu nezaposlenosti u Srbiji – Bankar.rs
INTERVJUIMAKROEKONOMIJASLIDERSVE VESTI

Siniša Mali: Do 2020. godine očekujemo jednocifrenu stopu nezaposlenosti u Srbiji

Prema poslednjim podacima Republičkog zavoda za statistiku, stopa nezaposlenosti u drugom kvartalu ove godine pala je na 10,3 odsto, dok je stopa zaposlenosti 49,2 odsto, što je ogroman uspeh koji govori da je došlo do značajnog poboljšanja na tržištu rada, ocenio je danas ministar finansija Srbije Siniša Mali.

Kako je saopštilo Ministarstvo finansija, on je naglasio da od 2004. godine, od kada se meri nezaposlenost, ona nikada nije bila ispod 10 odsto, niti kvartalno, niti godišnje, te da su poslednji podaci potvrda odgovorne politike koju ova Vlada vodi i da očekuje da se taj cilj postigne do počekta 2020.

“Dovođenje novih stranih investitora i otvaranje fabrika, kao i otvaranje prostora za domaće investicije, uz infrastrukturne projekte i javne radove, kreiralo je na hiljade novih radnih mesta. Svi sektori su zabeležili značajna povećanja zaposlenosti. Insistiraćemo na poboljšanju poslovnog ambijenta i stvaranju uslova za pokretanje uspešnih preduzetničkih priča, što će dovesti do još veće zaposlenosti”, rekao je Mali.

Ministar je podsetio da je samo u poslednjih pet godina otvoreno preko 200 fabrika i komercijalnih objekata, u kojima je zaposleno više od 60.000 ljudi, kao i 300 kilometara autoputeva, dok je ukupan iznos investicija više od 2,5 milijarde evra.

“Nastavićemo da se oslanjamo na tri stuba rasta – na privlačenje stranih i domaćih investicija, rast lične potrošnje, spoljnotrgovinski bilans, odnosno smanjenje razlike izmedju uvoza i izvoza. Očekujemo da će to dovesti do jednocifrene stope nezaposlenosti već početkom 2020. godine. To će biti najbolja potvrda dobro sprovedenih reformi i razvoja naše zemlje“, rekao je ministar.

On je naglasio da su pred Srbijom vremena kada će se mladi zapošljavati i u sektorima koji prate moderne tehnologije.

“Savremeni industrijski inženjering, dizajn, ali i druga zanimanja u skladu sa tehnološkim razvojem, uveren sam, dovešće i do povećanog izvoza i rasta BDP-a. S tim u vezi, menjamo školstvo, ojačavamo obrazovne programe uvodjenjem informatike i njenih najsavremenijih alata od najranijih uzrasta, a sve u cilju da stvorimo informatičke inženjere budućnosti”, rekao je Mali.

On je istakao da sve što se radi uliva sigurnost investitorima kojih je sve više i koji prepoznaju kvalitetnu radnu snagu u Srbiji. Ministar je ukazao i na značaj olakšica koje omogućavaju mladima da lakše pokrenu biznis.

“Od oktobra prošle godine mladi koji odluče da pokrenu sopstveni biznis imaju određene olakšice, odnosno oslobađaju se plaćanja doprinosa i poreza na zarade. Međutim, mi se tu nećemo zaustaviti, uveliko se radi i na dodatnim rasterećenjima privrede”, naveo je ministar.

Najavio je i da će se uskoro znati tačan uvećan iznos minimalne cene rada, kao i koliko će biti uvećane plate u javnom sektoru i penzije, kaže se u saopštenju Ministarstva finansija.

Tags
Back to top button