BlackRock: ‘Investicioni bum’ je u toku – Bankar.rs
BERZASLIDERSVE VESTI

BlackRock: ‘Investicioni bum’ je u toku

„Investicioni bum“ je u toku, jer rat u Ukrajini primorava zemlje da preispitaju svoju energetsku zavisnost i ubrzaju prelazak na zelenije izvore energije, kaže izvršni direktor i predsednik najveće investicione kompanije koja upravlja imovinom BlackRock Lari Fink.

U razgovoru sa analitičarima u koje je Financial Times imao uvid, on je ukazao na značajnu i dugoročnu priliku za investitore da ulože u infrastrukturu, obnovljive izvore energije i čistu tehnologiju. Kako kaže, nedavni događaji u Ukrajini će „ubrzati prelazak ka zelenijim izvorima energije i u mnogim delovima sveta na duži rok“.

„Biće to velika prilika i ulaganje koje će trajati nekoliko godina“, rekao je.

On za to ima i dokaz u brojkama. BlackRock je ostvario 114 milijardi dolara neto priliva u kvartalu, nadmašivši prognozu analitičara od 96 milijardi dolara.

Međutim, kriza u Ukrajini je uticala i na najveći svetski fond za upravljanje imovinom. Prošlog meseca saopštili su da su izgubili oko 17 milijardi dolara na svojim ruskim hartijama od vrednosti. Zatvorena tržišta i sankcije širom sveta uvedene nakon što je predsednik Vladimir Putin poslao trupe u Ukrajinu ostavile su ogromnu većinu ruske imovine neuspešnom za prodaju, što je primoralo grupu da smanji njihovu vrednost.

Fink je u razgovoru sa analitiarima ponovio svoje prethodno upozorenje da će ruska invazija na Ukrajinu „u osnovi promeniti put globalizacije viđen u poslednjih 30 godina“ i dodatno podstaći inflaciju podstičući kompanije da se povuku iz svojih globalnih lanaca snabdevanja.

Izvor: Bonitet.com

Tags
Back to top button