Ukrajina: Radnici u nuklearnoj elektrani rudarili kriptovalute – Bankar.rs
SVE VESTI

Ukrajina: Radnici u nuklearnoj elektrani rudarili kriptovalute

Služba sigurnosti Ukrajine (SBU) istražuje sigurnosni incident koji se dogodio jednoj nuklearnoj elektrani u Ukrajini.

Istražuje se je li upravo ovaj incident ugrozio nacionalnu sigurnost Ukrajine te omogućio napadačima potencijalni pristup internim sistemima nuklearne elektrane u blizini grada Južnoukrainska na jugu zemlje.

U sklopu istrage izvedena je i racija u samoj nuklearnoj elektrani gde je zatečena i zaplenjena oprema koja se specifično radi za rudarenje kriptovaluta. U prostorijama elektrane namenje administrativnom osoblju nađena su dva metalna kućišta u kojima se nalazila klasična računarska oprema zajedno sa dodatnim napajanjima, hladnjacima i grafičkim karticama što ukazuje na namenu takvih računara.

U jednom metalnom kućištu računara zatečeno je šest, a u drugom pet AMD Radeon RX 470 grafičkih kartica. U vojnim barakama uz elektranu zatečena je još neka dodatna oprema za rudarenje kriptovaluta (ukrajinske nuklearne elektrane čuva vojska).

Nekoliko zaposlenih je optuženo za saučesništvo u ovoj aktivnosti, no za sad niko nije uhapšen, dok se optuženici među vojnim osobljem uopšte ni ne spominju. SBU istražuje je li se pri ovim aktivnostima koristila mreža elektrane te na taj način potencijalno dobio pristup internim poverljivim informacijama o strukturi same elektrane te njenoj sigurnosti i slabim tačkama.

Tags
Back to top button