Nemačka vlada: Moguća zabrana negativnih kamata – Bankar.rs
INOSTRANE BANKESLIDERSVE VESTI

Nemačka vlada: Moguća zabrana negativnih kamata

Nemačka vlada razmatra planove o mogućoj zabrani bankama da naplaćuju negativne kamate malim štedišama, što može uveliko da zakomplikuje posao Evropskoj centralnoj banci u uslovima kada priprema nove podsticaje, ocenjuje britanski “Telegraf”.

Neuobičajen potez dolazi usled sve većeg nezadovoljstva Nemaca ECB-ovim radikalnim monetarnim eksperimentima i njenom politikom negativnih kamatnih stopa.

Naime, ECB-ova kamatna stopa na depozite trenutno iznosi minus 0,4 odsto, što je, prema ocenama Nemaca, direktan udarac za marljive štediše i “kaznena kamatna stopa”, kako je ocenjuju brojni mediji.

Nemački ministar finansija Olaf Šolc poručio je da zvaničnici u Berlinu istražuju opciju da li je zakonski moguće zaštititi male stediše od negativnih kamatnih stopa koje moraju da plate na svoje depozite.

“Savezno ministarstvo finansija ispituje da li je zakonski moguće da savezna vlada zaštiti male štediše od tih negativnih kamata”, rekao je Šolc za jedan nemački dnevni list.

Negativne kamate su “realan teret za male štediše”, poručio je on i pozvao kreditne institucije da izbegnu kaznene kamate.

“Ne mislim da je za banke dobra ideja da naplaćuju naknade za proveru računa ili za račune na novčanom tržištu”, izjavio je Šolc, dodajući da bi “štednja trebalo da bude nagrađena, a ne kažnjena”.

Šolc je time reagovao na predlog bavarskog premijera Markusa Zedera, koji želi da u Bundesratu zatraži da iznosi do 100.000 evra u bankama budu izuzeti od takvih kaznenih kamata.

Tags
Back to top button