Lične finansije: Evo kako da novac ne utiče loše na vašu vezu s partnerom – Bankar.rs
LICNE FINANSIJESVE VESTI

Lične finansije: Evo kako da novac ne utiče loše na vašu vezu s partnerom

Vi i vaš partner sigurno delite sve one romantične trenutke vezane za ljubav, porodicu i intimu.

Ali osim svih ovih divnih stvari, morate da delite i ne baš romantične stvari, uključujući dugove, budžet i finansijske izazove.

Upravljanje novcem i vezom je pravi izazov, piše stručna savjetnica Suzana Snajder za US News.

Iako nije baš romantično razgovarati o kreditima i dugovanjima, razgovor o finansijama može biti presudan za održavanje zdrave i dugotrajne veze.

Donosimo vam nekoliko saveta kako da razgovarate s partnerom o finansijama.

Upoznajte novčane navike vašeg partnera

Prvi put kada izađete na sastanak počnite suptilno da pamtite navike vašeg partnera. Dosta toga možete otkriti u načinu na koji govori o svom vaspitanju ili ciljevima. Kada odnos postane ozbiljniji, možda treba da saznate detaljnije informacije o njegovom finansijskom stanju, uključujući dugove, štednju, planove za penziju, finansijske ciljeve i kamate kredita.

Veoma je važno da znate koji su to neizmireni dugovi vašeg partnera.

Razgovarajte o dugoročnim ciljevima. Da li vaš partner želi da putuje svetom, da ode ranije u penziju. Možda planira iseljenje u inostranstvo. Razgovor o ovim planovima može biti zabavan, usmeren napred, a može i da otkrije i koji su to novčani problemi u stvarnom svetu, uključujući i neke korake potrebne za promenu vaše finansijske putanje.

Naime, možete utvrditi imate li različite dugoročne finansijske ciljeve. Ako razlike nisu nepomirljive, smislite kako ćete ih rešiti kako bi vaš odnos s partnerom funkcionisao bez problema.

Ako se i dalje borite zbog problema s novcem, možda bi najbolje bilo da pronađete “finansijskog sudiju”, poput finansijskog savetnika. Ova osoba može izvagati argumente i pomoći vam da pripremite rešenja za svoje probleme.

Osim toga, možete otvoriti zajednički račun za štednju, a kada se venčate možete spojiti i bankovne račune za zajedničke troškove domaćinstva. Ulažite, štedite i trošite zajedno, a ne jedno protiv drugog.

Izbegavajte zamke prilikom korišćenja novca. Ukoliko vas nervira način na koji vaš partner upravlja novcem, redovno razgovarajte o potrošenom novcu.

Izvor: B92

Tags
Back to top button