CBCG: U utorak još jedna aukcija državnih zapisa – Bankar.rs
SVE VESTI

CBCG: U utorak još jedna aukcija državnih zapisa

Aukcija državnih zapisa sa rokom dospeća od 182 dana, vrednih 30 miliona evra, šesta ovogodišnja, biće održana u utorak. Iz Centralne banke (CBCG) su saopštili da se ponude mogu dostavljati do 12 sati na dan aukcije. Rok dospeća zapisa je 182 dana, odnosno 26. februar naredne godine.

Na prvoj ovogodišnjoj aukciji prodati su svi državni zapisi od 18 miliona evra, na drugoj od 24 miliona, na trećoj od 30 miliona, na četvrtoj od 18 miliona, a na petoj od 24 miliona evra, prenela je juče agencija MINA biznis.

Prošle godine održano je šest aukcija sa rokom dospeća od 182 dana.

Državni zapisi su diskontovane kratkoročne hartije od vrednosti koje CBCG prodaje u ime Ministarstva finansija u cilju održavanja tekuće likvidnosti budžeta.

Zapisi se prodaju kao diskontovane hartije, metodom aukcije, po ceni nižoj od nominalne vrednosti, dok se otplaćuju po nominali na dan dospeća. Razlika između nominalne vrednosti i kupovne cene predstavlja zarađenu kamatu na investiciji. Ministarstvo finansija obavezno je da na dan dospeća isplati obaveze po emitovanim državnim zapisima.

Tags
Back to top button