PKS: Smanjenje poreza i doprinosa na zarade za brži rast – Bankar.rs
MAKROEKONOMIJASLIDERSVE VESTI

PKS: Smanjenje poreza i doprinosa na zarade za brži rast

Privredna komora Srbije nastavlja da se zalaže za smanjenje visokog poreskog opterećenja zarade, kroz smanjenje stope doprinosa za PIO i zdravstveno osiguranje, kažu u PKS i poručuju da bi to sigurno stvorilo uslove i za brži ekonomski rast zemlje i porast zaposlenosti.

Takođe, kroz javno-privatni dijalog razmatraju se drugi načini za finansiranje zdravstvenog sistema, čime bi se smanjilo opterećenje na plate, navode u PKS povodom najave dodatnog smanjenja poreza i doprinosa na zarade.

“Inicijativom PKS-a je predloženo sukcesivno smanjenje poreza i doprinosa na zarade u narednih pet godina, sa 63 odsto na 46 odsto”, rekao je za Tanjug pomoćnik direktora Sektora za strateške analize, analitiku i usluge PKS Bojan Stanić.

Podsetio je da je izmenama Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje, krajem prošle godine, smanjena stopa doprinosa za osiguranje za slučaj nezaposlenosti, čime je opterećenje sa 63 odsto smanjeno na 62 odsto.

Stanić kaže da bi se smanjenjem opterećenja zarada porezima i doprinosima sigurno stvorili uslovi za brži ekonomski rast zemlje, ali i za zapošljavanje novih radnika jer bi to, navodi, smanjilo cenu rada koju plaća poslodavac.

Korist od manjeg oporezivanja na kraju bi imali i poslodavac i zaposleni.

Rasterećenjem zarada, poslodavci bi višak novca iskoristili ili za nove investicije ili za povećanje plata. U oba slučaja, smatra, sredstva bi se vratila u republički budžet.

Takođe, dodaje, Srbija i dalje ima relativno visok udeo sive ekonomije, a smanjenje poreskog opterećenja za poslodavce je jedna od mera za njeno suzbijanje, čiji će se efekti videti u narednim godinama.

Tags
Back to top button