Svetska banka izdala blockchain obveznicu – Bankar.rs
ANALIZEBANKESVE VESTI

Svetska banka izdala blockchain obveznicu

Svetska banka (Međunarodna banka za obnovu i razvoj, IBRD) prikupila je dodatnih 50 miliona američkih dolara za svoju Kangaroo obveznicu koja dospeva u avgustu 2020. – prvu obveznica kreiranu, alociranu, prenesenu i upravljanu kroz njen životni ciklus korištenjem blockchain tehnologije.

Uspešan posao proširuje sudelovanje na tržištu s Bond-i platformom koja kombinuje tri zajednička vodeća upravljača, Commonwealth Bank of Australia (CBA), RBC Capital Market (RBC) i TD Securities (TD), te okuplja nove učesnike na tržištu, uključujući i offshore investitora, i postojeću zajednicu investitora, uključujući stalnu podršku i doprinose TCorp-a (NSW Treasury Corporation).

U avgustu 2018. godine, CBA je dobila mandat od Svetske banke kao aranžer za obveznicu, a nakon dvonedeljnog konsultantskog perioda sa tržištem, dvogodišnja obveznica je prikupila 110 miliona dolara.

U maju 2019. godine, CBA i Svetska banka, sa TD-om koji deluje kao tržišni proizvođač, dodali su dodatnu sposobnost na platformu omogućavajući Sekundarno trgovanje obveznicama zabeleženo na blockchainu, čineći ovo prvom obveznicom čija se izdavanje i trgovanje beleži korišćenjem tehnologije distribuiranih poslovnih knjiga.

Naknadno izdavanje temelji se na uspehu platforme uzimajući da je ukupni prikupljeni kapital 160 miliona američkih dolara i nadalje omogućava tržištima kapitala da iskoriste blockchain tehnologije za brže, efikasnije i sigurnije transakcije.

“Srećni smo što vidimo stalnu, snažnu podršku i saradnju od investitora i partnera. Inovacije i iskustvo Svetske banke na tržištima kapitala od ključne su važnosti za rad sa našim državama članicama na povećanju digitalizacije kako bi se povećala produktivnost u ekonomijama i ubrzao napredak ka ciljevima održivog razvoja”, rekla je Andrea Dore, šefica fonda Svetske banke.

Izvor: Indikator.ba

 

Tags
Back to top button