Plaćanja pokreću poslove spajanja i preuzimanja na tržištu fintech-a – Bankar.rs
FinTechINOVACIJESVE VESTI

Plaćanja pokreću poslove spajanja i preuzimanja na tržištu fintech-a

Procesuirana plaćanja su motor koji pokreće tržište finansijske tehnologije, a tri mega-transakcije činile su 87 milijardi USD vrednosti poslova tokom prve polovine 2019. godine.

Tri glavne transakcije – akvizicija Worldpaya od Fidelity National Information Services u iznosu od 21 milijarde dolara, posao Fiserva sa First Data vredan 22 milijarde dolara i kupovina Total System Services od Global Paymentsa u iznosu od 21,2 milijarde dolara – čine više od 100 milijardi dolara transakcijske vrednosti u prvom polugodištu 2019.

U svom poslednjem globalnom izveštaju o tržištu Fintech spajanja i preuzimanja, Hampleton Partners ukazuje na revitalizovano M&A tržište od pada u drugom polugodištu 2018., kao i na sveukupni trend rasta poslova po veličini: 65% poslova premašilo je 100 miliona USD u prvoj polovini 2019. godine, u odnosu na samo 54% u 2018. godini.

Jonathan Simnett, direktor Hampleton Partnersa i fintech specialista, kaže: “Tržište M&A u fintechu je sjajno u Evropi i Sjevernoj Americi. Finansijska preduzeća i institucije sve su otvorenije za prihvatanje velikih fintecha u obradi transakcija ili poslovnog finansijskog softvera, a kako se industrija finansijskih usluga reorganizuje, konkurencija za imovinu koja donosi promenu među igračima povećava se”.

Izuzev tri mega-posla u obradi plaćanja, finansijski softver za preduzeća ostao je najveći fintech podsektor, sa više od 75% preostale iskazane vrednosti poslova i nešto manje od 50% od sveukupnih poslova – 98 ugovora.

Značajni poslovi u sklopu poslovnog finansijskog softvera uključivali su kupovinu Thome Bravo od Ellie Mae, davatelja hipotekarnih zajmova, za 3,7 milijardi USD, što ga čini četvrtom najvećom transakcijom u prvom polugodištu 2019. godine.

Uporedo sa M&A aktivnostima, prikupljanje sredstava u fintechu nastavlja svoj kurs. Sa 818 dosadašnjih fundraisinga u 2019. godini, predviđeni godišnji broj od 1.636 postavio bi novi godišnji rekord, premašivši brojke zabeležene u 2017. (1.632) i 2016. (1.633).

Izvor: Indikator.ba

Tags
Back to top button