Kako Zakon o radu previđa da se koristi godišnji odmor – Bankar.rs
ANALIZESVE VESTI

Kako Zakon o radu previđa da se koristi godišnji odmor

Kada se godišnji odmor koristi u delovima, trajanje njegovog prvog dela ne može biti kraće od dve radne nedelje. On mora da se iskoristi do kraja kalendarske godine za koju se ostvaruje pravo na godišnji odmor.
Ne postoji mogućnost da se poslodavac i zaposleni dogovore o kraćem korišćenju prvog dela godišnjeg odmora, osim ako je reč o srazmernom godišnjem odmoru, koji u ukupnom trajanju ne iznosi dve radne nedelje, a preostali deo godišnjeg odmora zaposleni može da iskoristi odjednom ili na svoj zahtev u više delova, a najkasnije do 30 juna naredne godine.
Poslodavac, u zavisnosti od potrebe posla, odlučuje o vremenu korišćenja godišnjeg odmora, ali uz prethodnu konsultaciju sa zaposlenim, objašnjavaju u Savezu samostalnih sindikata Beograda za Politiku.
– Ako poslodavac zahteva od radnika da se preostali dani odmora iskoriste pre 30. juna, u tom slučaju on postupa u suprotnosti sa Zakonom o radu, jer je bez bilo kakve konsultacije sa zaposlenim odredio do kada mora da se iskoristi preostali deo godišnjeg odmora – napominju u Savezu.
Rešenje o korišćenju godišnjeg odmora poslodavac je dužan da zaposlenom dostavi najkasije 15 dana pre datuma određenog za početak odmora.
Izvor: Politika
Tags
Back to top button