Japanski SoftBank će dozvoliti investiranje u IPO u iznosima manjim od 10 dolara – Bankar.rs
IZVEŠTAJ SA BERZEKOMPANIJESVE VESTI

Japanski SoftBank će dozvoliti investiranje u IPO u iznosima manjim od 10 dolara

SoftBank Group Corp. je japanska holding kompanija koja ima akcije u nizu internacionalnih kompanija — Boston Dynamics, Sprint, Alibaba, Yahoo Japan, Uber, Didi Chuxing, Slack Technologies, WeWork i mnogim drugima.

Njihova brokerska kancelarija planira da od marta 2020. godine uvede promene, koje možda označavaju početak novog trenda na tržištu kapitala. Naime, oni će dozvoliti pojedincima u Japanu da učestvuju u izlasku na berzu kompanija (IPO) sa manje od 10 dolara (1.000 jena).

Kako piše Bloomberg, One Tap BUY, koji se nalazi u sastavu SoftBank Group, inače kreator aplikacije za trgovanje na berzi, po prvi put će ponuditi da se učešće u IPO-u odredi količinom uloženih sredstava, a ne tačnim brojem akcija.

Masaki Učijama, CEO One Tap BUY-a, ovako je objasnio odluku: Kada kupujete hranu ili gorivo za automobil, lakše je da odredite količinu para koju želite da potrošite nego količinu proizvoda koju želite da kupite. Jedino što investitori žele da znaju je koliko mogu da zarade ulaganjem 10 dolara.

SoftBank ovako ulazi u trku sa druge dve velike japanske kompanije u pokušaju da pridobiju klijente za svoje finansijske servise. LINE Corporation, koji se bavi proizvodnjom mobilnih aplikacija i internet servisa, započeo je onlajn posredništvo sa najvećom japanskom bankom — Nomura Holdings. Rakuten, jedan od najvećih sajtova za elektronsku trgovinu na svetu, nedavno je najavio da će početi sa izdavanjem kreditnih kartica u SAD.

Sve tri kompanije očigledno za cilj imaju probijanje na nova tržišta, ali i privlačenje mladih i ne toliko bogatih investitora.

One Tap BUY, čijih 46 odsto poseduje SoftBank, planira u sledećih tri do pet godina i sam da izađe na berzu. Pre toga, do pomenutog marta 2020, kompanija želi da prikupi 28 miliona dolara od investitora kako bi proširili svoj posao sa posredovanjem na berzi.

Izvor: Startit

Tags
Back to top button