Huawei planira da otvori regionalni centar u Beogradu – Bankar.rs
KOMPANIJESVE VESTI

Huawei planira da otvori regionalni centar u Beogradu

Kompanija Huavei planira da u Beogradu otvori regionalni centar za inovacije za digitalnu transformaciju, saopšteno je danas nakon sastanka predstavnika te kompanije i ministra finansija Srbije Siniše Malog.

Saradnja sa kompanijom Huavei dalja je konkretizacija bilateralne saradnje vlada Srbije i Kine u okviru inicijative “Pojas i put”, kao i dogovora o privredno-tehničkoj saradnji između dve države, saopšteno je iz Ministarstva finansija Srbije.

Ukazano je da je kao jedan od osnovnih ciljeva te saradnje u budućem periodu planirano otvaranje Huavei centra za inovacije za digitalnu transformaciju, kao regionalnog centra za zapadni Balkan sa sedištem u Beogradu.

Predstavnici kineske kompanije razgovarali su sa Malim o dugoročnoj saradnji na zajedničkim projektima u okviru inicijative “Pojas i put”, kao i o privredno-tehničkoj saradnji vlada Srbije i Kine.

Razgovarano je o zajedničkom radu na razvoju sistema “Bezbedni i pametni grad”, na čijem uspostavljanju su Huavei i Srbija partneri.

Planiran je i dalji razvoj strategije pametnih gradova kroz pozicioniranje Huaveia, kao strateškog partnera za gradove i lokalne samouprave u Srbiji, navodi se u saopštenju.

Predstavnici kompanije Huavei ukazali su i na mogućnost saradnje na uspostavljanju 5G mreže u Srbiji, kao i sistema koji bi objedinio infrastrukturu podataka i komunikacije za sve državne organe.

Tags
Back to top button