NLB na zahtev Evropske komisije mora prodati NLB Vita osiguranje – Bankar.rs
BANKEEVROPSKE BANKEINOSTRANE BANKEOSIGURANJESLIDERSVE VESTI

NLB na zahtev Evropske komisije mora prodati NLB Vita osiguranje

Nova ljubljanska banka (NLB) će, na zahtev Evropske komisije, zbog nepravovremene privatizacije morati prodati životno osiguranje NLB Vita, to se može učiniti neformalno.

Najveća slovenska banka, koja je vlasnica polovine NLB Vita, trebala bi prodati osiguravajuće društvo zajedno sa KBC Osiguranjem, drugim vlasnikom ovog zajedničkog društva. Prodaja NLB Vita trebao bi biti porez koji će banka morati platiti jer vlada Mira Cerara nije uspela na vreme prodati 75 odsto NLB-a, na šta se slovenska država obavezala kad je banka sanirana.

U proleće 2017. godine Cerarova vlada, neposredno pre završetka prve javne ponude deonica banke putem Londonske i Ljubljanske berze, odlučila je obustaviti prodaju. Izjavila je da cenu deonica snižava rizik hrvatskih presuda zbog prenesenih depozita štediša Ljubljanske banke.

Vlada je tada pregovarala o odgađanju privatizacije banke u Briselu, koju je zemlja lani prodala u procentu od 65 odsto, a desetinu ove godine. Međutim, zbog kašnjenja, Evropska komisija očito zahteva prodaju NLB Vita.

Prošle godine je društvo NLB Vita ostvarilo 8,3 miliona evra neto dobiti i 76,9 miliona evra bruto premije, što je devet odsto više u odnosu na prethodnu godinu.

Od toga, 73,1 miliona evra bilo je od premija životnog osiguranja.

Krajem prošle godine imalo je tržišni udeo od 14,6% u klasičnom životnom osiguranju.

“Obaveza o prodaji NLB Vite i dalje je na snazi. Dalje korake ili aktivnosti na ispunjenju ove obaveze ne komentarišemo”, saopštila je NLB.

Izvor: seebiz

Tags
Back to top button