Ruska ekonomija pada, svi parametri lošiji od plana – Bankar.rs
INOSTRANE BANKESLIDERSVE VESTI

Ruska ekonomija pada, svi parametri lošiji od plana

Ruski privredni pad će se produbiti u trećem kvartalu 2022, dok će se visok suficit na tekućem računu zemlje, ključni pokretač nedavnog jačanja rublje, smanjiti u drugoj polovini godine, procenjuje Centralna banka Rusije.

Bruto domaći proizvod (BDP) će pasti za 7,0 odsto u trećem tromesečju, nakon pada od 4,3 odsto u drugom kvartalu, objavila je u ponedeljak Banka Rusije, predviđajući da će privreda početi da se oporavlja u drugoj polovini 2023. godine, prenosi Rojters.

“Prema ažuriranoj prognozi Banke Rusije, pad u 2022. će biti manji nego što se očekivalo u aprilu. Istovremeno, uticaj šokova u ponudi može potrajati duži vremenski period”, navodi se u izveštaju centralne banke o monetarnoj politici, koja je u junu spustila referentnu kamatu na 8,0 posto.

Prema novim procenama, ruski BDP će u 2022. godini pasti od 4 do 6 posto, a iduće godine između jednog i 4 procenta, nakon čega bi 2024. godine trebalo da se vrati na staze rasta u rasponu od 1,5 do 2,5 odsto, navela je centralna banka.

Banka Rusije je takođe saopštila da očekuje da će Ministarstvo finansija u svom osnovnom scenariju za 2023. vratiti na snagu budžetsko pravilo o ograničenju budžetske potrošnje i preusmeravanju viška prihoda od nafte u državni fond za crne dane.

Kupovina deviza s ciljem dopune državnih rezervi, koja je prema budžetskom pravilu sprovođena u vreme kada su cene nafte visoke, obustavljena je nakon naglog pada rublje u januaru ove godine, nedeljama pre 24. februara kada je Rusija pokrenula vojnu operaciju u Ukrajini.

Očekuje se da će novo budžetsko pravilo, koje Ministarstvo finansija tek treba da objavi i predsednik Vladimir Putin odobri, izvršiti silazni pritisak na rublju, koja je ove godine imala najbolje rezultate na svetskim valutnim tržištima zahvaljujući merama kontrole kapitala.

Tags
Back to top button