Koji bankomati u Srbiji su najpovoljniji, a koje bi trebalo izbegavati – Bankar.rs
BANKESLIDERSVE VESTI

Koji bankomati u Srbiji su najpovoljniji, a koje bi trebalo izbegavati

Nemačko udruženje potrošača “Štiftung varentest” objavilo je istraživanje o uslugama na bankomatima u 29 zemalja sveta i otkrilo najskrivenije bankarske tajne.

Putnicima koji u Srbiji podižu gotovinu najpovoljnije je da koriste bankomate banke Inteza, Komercijalne banke, Poštanske štedionice ili Sberbanke, dok bi trebalo izbegavati bankomate Rajfajzen i AIK banke, preporuka je nemačkog Udruženja za zaštitu potrošača “Štiftung varentest”.

Ovo udruženje nedavno je završilo istraživanje o uslugama na bankomatima u čak 29 zemalja sveta i na osnovu toga objavilo imena svih banaka u pojedinačnim zemljama na kojima su usluge najpovoljnije, odnosno onih s kojima bi trebalo biti obazriv, prenosi Politika.

Potrošačima se posebno ukazuje pažnja zamke u koje mogu da upadnu prilikom podizanja gotovine s bankomata, ali i plaćanja karticom u lokalnoj valuti (u zemlji u kojoj borave). Tako tvrde da je, u slučaju podizanja gotovine, povoljnije da se na bankomatu izabere opcija “bez konverzije”, dok se kod plaćanja karticom preporučuje opcija “plaćanje u domaćoj valuti”.

Kako prenosi Udruženje potrošača Slovenije, koje je, uz dozvolu nemačkog udruženja, objavilo detaljnije podatke ovog istraživanja, u slučaju da korisnik podiže novac bez konverzije, uslugu će platiti po kursu svoje matične banke, dok se u suprotnom obračunava kurs banke vlasnika bankomata koji je nepovoljniji. “Štiftung varentest” došao je do saznanja da razlika može da ide i do 10 odsto (prema podacima s bankomata u Hrvatskoj, Češkoj, Mađarskoj, Turskoj i Velikoj Britaniji) u zavisnosti od toga koju opciju korisnik izabere.

U slučaju podizanja gotovine povoljnije da se na bankomatu izabere opcija “bez konverzije”, dok se kod plaćanja karticom preporučuje opcija “plaćanje u domaćoj valuti”. Usluga podizanja novca “bez konverzije” plaća se po kursu matične banke korisnika, a u suprotnom se obračunava kurs banke vlasnika bankomata

Potrošačka udruženja upozoravaju građane da se van Evrozone na bankomatima obavezno nudi konverzija valuta, kao i da evropski zakonodavac još nije pronašao odgovarajuće rešenje koje bi potrošačima omogućilo da lako provere kurseve i saznaju da li im je jeftinije da plaćaju karticom ili da najpre podignu novac s bankomata, pa plate gotovinom.

Nemačko udruženje im nudi i tri jednostavna saveta koja mogu da im pomognu i uštede novac, a to je da uvek plaćaju ili podižu novac u lokalnoj valuti, da izbegavaju Euronet bankomate, kao i da uvek koriste debitnu, a ne karticu za odloženo plaćanje. Velika istraživanja poput ovog koje je obavio “Štiftung varentest” otkrivaju i najskrivenije bankarske tajne i transparentno ih nude potrošačima kako bi ih zaštitili. Tako otvoreno govore i upozoravaju korisnike da se ne oslanjaju na tvrdnje banaka da baš one imaju “zagarantovan fiksni kurs”, da nude usluge “bez provizije”, jer to može biti samo mamac. Takođe, tvrde da poznato ime banke ili njena tradicija nisu garant da će korisnik proći bez skrivenih troškova.

Nemačko udruženje potrošača na osnovu ovog obimnog istraživanja ponudilo je građanima podatke o najpovoljnijim bankomatima u pojedinačnim zemljama.

Tako savetuju da je u Češkoj najbolje koristiti bankomate Er banke i Faro, dok bi, tvrde, trebalo izbegavati Češku i Moneta mani banku. U Mađarskoj savetuju da potrošači novac podižu na bankomatima CIB banke, Erste i KDB banke, ali da izbegavaju Euronet. U Turskoj, kažu, trebalo bi izbegavati Garanti banksai i Akbank, a novac je, dodaju, najpovoljnije podići na bankomatima Halkbanke, Japi kredi i Zirat banke.

Tags
Back to top button