Na pomolu trgovinski rat između Kosova i Severne Makedonije – Bankar.rs
MAKROEKONOMIJASVE VESTI

Na pomolu trgovinski rat između Kosova i Severne Makedonije

Severna Makedonija i Kosovo suočavaju se sa novim iskušenjem koje bi se moglo pretvoriti u trgovinski rat.

Iz Kosova su odaslane poruke da sve dok se zabranjuje uvoz ikre i materijala za poribljavanje sa Kosova, Priština neće dopustiti uvoz makedonskog krompira i meda.

Ovakva recipročna mera makedonske vlasti ne brine mnogo.

Ministar poljoprivrede Traian Dimkovski uverava da će problem biti prevaziđen. Kaže da se zabrana ne odnosi posebno na Kosovo, već na sve zemlje koje ne kontroliraju ikru i mladu ribu namenjenu za skladištenje.

“Postoji razlika u izvozu krompira, kreće se od 40 do 1000 tona prošle godine. A za med imamo kontinuitet u vrednosti, odnosno oko 400.000 evra je izvoz meda na Kosovo. Nemamo podatke sa njihove strane koliki je uvoz ribe, kao ni ikre jer ih takvi podaci ne dele. U ponedeljak ćemo imati jasne i precizne podatke, koliki je rizik na našoj i na njihovoj strani”, rekao je Dimkovski, izvestili su makedonski mediji.

Kosovske vlasti, međutim, veruju da će zabrana izvoza ikre i materijala za poribljavanje zemlji naneti veliki udarac u poslovanju. Ne vide nikakav problem i veruju da je njihova odluka u skladu sa sporazumom CEFTA.

Pre više od mesec dana ikra i materijali za poribljavanje s Kosova zabranjeni su za uvoz u Severnu Makedoniju. Razlog je taj što Kosovo, kako je obrazloženo, ne kontroliše te proizvode, odnosno ne provodi nadzor koji zahtevaju evropska tržišta.

Severna Makedonija i Kosovo najmanje jednom godišnje dolaze u trgovinske sporove. Prošle godine Kosovo je povećalo carine na više od 30 poljoprivrednih proizvoda proizvedenih u Makedoniji.

Tags
Back to top button