Gasprom će od gasovoda “Turski tok” godišnje zarađivati 500 miliona dolara – Bankar.rs
ANALIZEKOMPANIJESVE VESTI

Gasprom će od gasovoda “Turski tok” godišnje zarađivati 500 miliona dolara

Gasovod Turski tok, koji je u sredu zvanično otvoren, donosiće Gaspromu oko 500 miliona dolara prihoda godišnje.

To je izjavio zamenik šefa ruskog Nacionalnog fonda za energetsku bezbednost Aleksej Grivač za RIA novosti.

“Ako se oslonimo na brojke o projektovanom kapacitetu novih cevovoda koje je predstavio zamenik predsednika upravnog odbora Gasproma Famil Sadigov, Turski tok će činiti trećinu ukupne Gaspromove dobiti”, rekao je Grivač, a prenosi Hina.

Sadigov je sredinom decembra procenio da da bi Turski tok i Severni tok 2 zajedno i sa punim kapacitetom, mogli da povećaju dobit Gasproma pre kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije (EBITDA) za više od 1,5 milijardi dolara godišnje.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ruski predsednik Vladimir Putin i bugarski premijer Bojko Borisov prisustvovali su juče, na poziv turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, svečanosti povodom puštanja u rad deonice gasovoda “Turski tok”.

Gasovod Turski tok sastoji se od dva paralelna kraka, svaki kapaciteta od po 15,75 milijardi kubnih metara gasa godišnje.

Jedan krak je namenjen snabdevanju Turske ruskim gasom a drugi, koji ide od turske granice kroz Bugarsku preko Srbije do Mađarske, snabdevanju zemalja južne i jugoistočne Evrope.

B92

Tags
Back to top button