Bundesbank predviđa dalji pad nemačke ekonomije – Bankar.rs
ANALIZESVE VESTI

Bundesbank predviđa dalji pad nemačke ekonomije

Nemačka ekonomija bi mogla nastaviti pad tokom leta jer industrijska proizvodnja pada usled smanjenja narudžbi, objavila je danas centralna banka Nemačke (Bundesbank), nagoveštavajući da je najveća ekonomija eurozone u recesiji.

Nemačka ekonomija je uknjižila pad u drugom tromesečju zbog smanjenja izvoza i jer su globalni trgovinski rat, usporavanje Kine i neizvesnost oko Bregzita nagrizli poverenje, nanoseći udarac toj izvozno orijentisanoj ekonomiji, prenosi agencija Rojters.

„Ukupne ekonomske performanse bi mogle ponovo blago pasti. Glavni razlog za to je kontinuirani pad industrije“, ocenjuje se u mesečnom izveštaju Bundesbanke, i ukazuje na značajan pad narudžbi i veliko smanjenje poverenja preduzeća iz proizvodne delatnosti.

U izveštaju se dodaje i da tržište rada već pokazuje znake slabosti i da pada poverenje u sektoru usluga.

Ipak, građevinski bum će se izgleda nastaviti, što će pružiti izvestan podstrek ekonomiji.

Iako je Nemačka do sada odbacivala ideju o povećanju javne potrošnje zarad neutralisanja efekata usporavanja ekonomije, nemački ministar financija Olaf Scholz je u nedelju izjavio da Berlin ima fiskalnu snagu da se „punom parom“ suprotstavi svim budućim ekonomskim krizama.

Izvor: seebiz

Tags
Back to top button