Američki ekonomisti očekuju recesiju u SAD do 2021. godine – Bankar.rs
ANALIZESVE VESTI

Američki ekonomisti očekuju recesiju u SAD do 2021. godine

Jedan broj američkih ekonomista prilično je zabrinut zbog rizika koje sa sobom nose neke ekonomske mere predsednika Donalda Trampa.

Oni očekuju da dođe do recesije u SAD-u do kraja 2021. godine.

Tridesetčetiri odsto ekonomista koje je anketirala Nacionalna asocijacija za ekonomiju poslovanja (NABE), izrazilo je uverenje da će privredno usporavanje preći u recesiju 2021.

To je više u odnosu na februarsku anketu, kada je takvo mišljenje imalo 25 odsto ispitanika.

Samo dva procenta anketiranih očekuje da će recesija početi ove godine, dok 38 posto predviđa da će se to dogoditi 2020. godine.

Oni su i ranije izražavali strahovanje da bi Trampove tarife i veći budžetski deficit na kraju mogli da priguše privredni rast.

Kada je reč o izgledima za uspeh u poslednjem krugu trgovinskih pregovora između SAD i Kine, američki ekonomisti su u anketi NABE-a takođe izrazili skepticizam.

Samo pet odsto ispitanika je predvidelo da će pregovori rezultirati sveobuhvatnim trgovinskim sporazumom, 64 odsto je reklo da je moguć neki površan sporazum, a gotovo jedna četvrtina očekuje da se dve zemlje neće dogovoriti ni o čemu.

U anketi, sprovedenoj izmedju 14. jula i 1. avgusta, učestvovalo je 226 ispitanika, koji uglavnom rade za korporacije i trgovinska udruženja.

Generalno gledano, odgovori ekonomista predstavljaju kritiku ukupnog pristupa Trampove administracije ekonomiji.

Ipak, većina ekonomskih pokazatelja za sada se čini čvrstim. Poslodavci kontinuirano otvaraju nova radna mesta, stopa nezaposlenosti je blizu 50-godišnjeg minimuma, a potrošači su optimistični.

Podaci o maloprodajj u SAD-u, objavljeni prošlog četvrtka, pokazali su da je promet na malo skočio u julu najviše u četiri meseca.

Tags
Back to top button