ECB: U septembru nas čeka dalje sniženje kamata – Bankar.rs
EVROPSKE BANKESLIDERSVE VESTI

ECB: U septembru nas čeka dalje sniženje kamata

Evropska centralna banka (ECB) će u septembru otkriti paket podsticaja koji bi mogao premašiti visoka očekivanja investitora, izjavio je bivši poverenik Evropske unije, a sada guverner finske centralne banke Olli Rehn za “Wall Street Journal”.

Kako se navodi, Rehn je najavio da bi paket mera mogao uključivati ​​otkup obveznica i smanjenje kamatnih stopa.

Kao što je spomenuto ranije, nakon julskog sastanka Upravnog veća ECB, postalo je jasno da ECB stvarno razmišlja o ponovnom osnaživanju neto otkupa državnih obveznica u okviru programa kvantitativnog popuštanja (QE).

Naglasak je na “neto”: od januara ove godine ECB više ne stvara dodatni novac kojim bi svakog meseca otkupljivao određenu vrednost evroobveznica svakog meseca (i time tržište preplavio jeftinim novcem), nego dospele glavnice već kupljenih obveznica ponovno ulaže u otkup obveznica i to će – kao što je više puta rečeno – i dalje činiti, “čak i nakon datuma kada počne podizati ključne kamatne stope ECB”.

Očekuje se da će za to trebati određeno vreme s obzirom na to da prva moguća mera uključuje smanjenje jedne od ključnih kamatnih stopa ECB, a ne povećanje.

Tags
Back to top button