Mali: Tačna računica o povećanju plata i penzija u septembru – Bankar.rs
MAKROEKONOMIJASLIDERSVE VESTI

Mali: Tačna računica o povećanju plata i penzija u septembru

Ministar finansija Siniša Mali rekao je da će u septembru biti preciznijih naznaka sa kolikim prihodima budžet Srbije raspolaže, te će se jasnije znati računica oko povećanja plata i penzija.

“To su dobre vesti za sve građane Srbije, koji će sada moći da osete rezultate. Mi treću godinu zaredom imamo suficit, a ove godine, zaključno sa julom on iznosi 48,5 milijardi dinara. To znači da imamo bolju naplatu poreza, doprinosa, sve je veći broj zaposlenih i to je pokazatelj da naša ekonomija raste. Sada imamo stabilne osnove za povećanje plata i penzija i ulaganja u infrastrukturu. Što više rastete, to su vam i mogućnosti za dalja ulaganja veća”, rekao je Mali gostujući na televiziji Pink.

Ministar je podsetio da u oktobru dolazi i delegacija Međunarodnog monetarnog fonda sa kojom će se analizirati aktuelna ekonomska situacija i reforme u zemlji.

On je rekao da se uz povećanje minimalne cene rada, plata i penzija očekuje i rast potrošnje, koja će dodatno podstaći našu ekonomiju koja je iz godine u godinu sve stabilnija. Podsetio je da će narednih nedelja biti doneta konačna odluka o povećanju minimalne cene rada i istakao da očekuje značajno povećanje.

“Trudićemo se da poslodavci i sindikati budu zadovoljni, ali to je sve posledica teških ekonomskih mera koje smo sproveli, a sada pričamo samo o lepim temama, da li će biti malo više ili više od toga”, rekao je Mali i dodao da će u decembru prosečna plata u Srbiji biti veća od 500 evra.

Od stupanja Ane Brnabić na premijersku funkciju, po pitanju donošenja zakona najaktivnije je Ministarstvo finansija, koje je predložilo 85, od kojih je do danas usvojen 81 zakon.

“Reč je najviše o sistemskim zakonima, a ove jeseni imaćemo Izmene zakona o računovodstvu, o reviziji, novi zakon o investicionim fondovima, kao i o alternativnim investicionim fondovima. Podsetiću da smo krajem prošle godine odbranili više od 20 zakona. Da biste sproveli to što ste zamislili, zakonska regulativa mora da postoji, to ubrzava procese, napredak na Duing listi, što je izuzetno važno. Bitno je i usaglašavanje sa zakonima Evropske unije”, rekao je ministar.

Tags
Back to top button