Pad globalnih investicija u fintech – Bankar.rs
FinTechINOVACIJESVE VESTI

Pad globalnih investicija u fintech

Globalno ulaganje u fintech naglo je opalo u prvoj polovini 2019. godine, nakon što su prikupljanje sredstava i poslovne aktivnosti opale u Kini, a što je delimično kompenzovao snažni dobitak u SAD-u, Velikoj Britaniji i nekoliko drugih evropskih zemalja, pokazuju analiza Accenture podataka CB Insightsa.

Ukupna vrednost fintech transakcija na globalnom nivou u ovoj godini zaključno sa 30. junom iznosila je 22 milijarde dolara, u poređenju sa 31,2 milijarde dolara u istom razdoblju 2018., što je pad od 29%.

Do pada je došlo uglavnom zbog nedostatka velikih poslova poput rekordnog prikupljanja sredstava u iznosu od 14 milijardi USD u maju 2018., piše Accenture. Izuzimajući tu transakciju, globalna ulaganja u fintech porasla bi za 28% u prvoj polovini 2019. godine u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Ulaganja u startape koji se bave plaćanjima i kreditiranjima zauzela su najveći deo globalnog fintech fundraisinga čineći 28% i 25% ukupnog iznosa, dok su insurtech-i zabeležili 14%.

Vrednost ugovora u SAD-u u prvoj polovini 2019. godine skočila je za 60%, na 12,7 milijardi dolara, iako je broj transakcija gotovo nepromenjen u odnosu na prvu polovinu 2018. godine (564 naspram 563), što je znak trenda većih ugovora u najveće i najaktivnije finteche na tržištu.

Fintech ulaganja u Velikoj Britaniji gotovo su se udvostručila, na približno 2,6 milijardi USD, a broj ugovora skočio je za 25%, na 263, jer su banke i platne kompanije nastavile privlačiti interes investitora. Na primer, Monzo je u junu prikupio 144 miliona dolara; Starling banka je prikupila 211 miliona dolara u dve odvojene transakcije u februaru; startup za prenos novca TransferWise je u maju zaključio ugovor vredan 292 miliona dolara, a WorldRemit je u junu prikupio 175 miliona dolara.

Ostala evropska tržišta takođe su postigla veliki napredak, pa su se tako ulaganja u nemačke fintech-e više nego udvostručila u prvoj polovini 2019. godine, na 829 miliona dolara sa 406 miliona u istom razdoblju prošle godine. Predvodnici su banka N26 koja je prikupila 300 miliona u januaru i insurtech Wefox Group koji je prikupio 125 miliona dolara u martu.

Prikupljanje sredstava u Švedskoj više se nego udvostručilo, na 573 miliona dolara, dok su fintechi u Francuskoj prikupili 423 miliona dolara u prvoj polovini 2019., 48% više nego godinu dana ranije.

Takođe su zabeleženi veliki dobici od prikupljanja sredstava u Azijskom pacifičkom području, pa je vrednost u Singapuru gotovo udvostručena, na 453 miliona dolara, a vrednost ugovora u Australiji više je nego utrostručena, na 401 milion dolara.

Izvor: Indikator.ba

Tags
Back to top button