NBS: U drugom tromesečju rast BDP-a 3,1 odsto – Bankar.rs
NBSSLIDERSVE VESTI

NBS: U drugom tromesečju rast BDP-a 3,1 odsto

Narodna banka Srbije ostaje pri projekciji rasta BDP-a od 3,5 odsto u ovoj godini rečeno je juče na predstavljanju Izveštaja o inflaciji u NBS.

Prema rečima Milana Trajkovića, zamenika generalnog direktora Sektora za statistiku i makroekonomska istraživanja NBS je procenila da je privredni rast u drugom tromesečju iznosio 3,1 odsto što je u skladu sa ranijim projekcijama NBS.

„Rastu su najviše doprineli sektor usluga koji je porastao četiri odsto i građevinska industrija sa rastom od 20 odsto. Imali smo slabije trendove u industrijskoj proizvodnji zbog usporavanja privrednog rasta u Nemačkoj i Italiji, kao i zbog remonta u naftnoj i hemijskoj industriji. Bez tih remonta rast BDP-a bio bi brži za 0,3 do 0,4 odsto. U trećem kvartalu očekujemo rast od oko četiri odsto, a u četvrtom više od četiri, tako da projekcija rasta za celu godinu ostaje 3,5 odsto“, rekao je Trajković pozivajući se na aktivaciju nekih velikih investicija u auto industriji i nekih drugih manjih investicija, kao i na još brži rast građevinske industrije u narednom periodu.

Inflacija u Srbiji je, nakon što je u aprilu dostigla ovogodišnji maksimum od 3,1 odsto u julu je iznosila 1,6 odsto. Prema rečima direktora NBS za ekonomska istraživanja i statistiku Sava Jakovljevića očekuje se da će inflacija nastaviti da se kreće u granicama cilja tri plus-minus 1,5 odsto i to najverovatnije u donjem delu ciljanog raspona.

Viceguverner Željko Jović istakao je da je zbog niske i stabilne inflacije, kao i relaksacije monetarnih politika SAD i evrozone, NBS odlučila da smanji u julu i avgustu kamatnu stopu za ukupno 0,5 odsto što je najniže do sada u režimu ciljane inflacije.

Tags
Back to top button