NBS: Nove tehnologije omogućiće da produktivnost da veći doprinos rastu BDP – Bankar.rs
NBSSVE VESTI

NBS: Nove tehnologije omogućiće da produktivnost da veći doprinos rastu BDP

Produktivnost će, zahvaljujući primeni novih tehnologija, u narednom periodu pružati sve veći doprinos rastu BDP-a Srbije.

Time će se obezbediti dugoročan održiv privredni rast, pokazuje analiza Narodne banke Srbije.

“Za naredni period, ocenjujemo da će privredni rast zapravo dalje biti vođen rastom produktivnosti”, izjavila je Mirjana Miletić, direktor Odeljenja NBS za monetarnu analizu i izveštavanje.

Prema njenim rečima, u 2015-2016. godini najveći doprinos rastu je poticao od rada, odnosno od povećanja zaposlenosti u privatnom sektoru – u tom periodu za oko 100.000 radnika.

Analize su pokazale, kaže, da je u periodu 2017-2018.povećan doprinos kapitala rastu BDP-a, i to pre svega zahvaljujući rastu investicija po prosečnoj godišnjoj stopi od osam posto.

“Zahvaljujući relativno visokom prilivu direktnih stranih investicija, što podrazumeva i prenos znanja i tehnologije, povećana je produktivnost”, istakla je ona.

Miletić je precizirala da je u ova dva upoređivana perioda zajednički doprinos rada i kapitala rastu bio gotovo nepromenjen, “a ono što je doprinelo ubrzanju rasta privredne aktivnosti je upravo bio rast produktivnosti”, koji se duguje primeni novih tehnologija u procesu proizvodnje.

Daljem rastu produktivnosti, kaže, doprineće očekivani relativno visok priliv stanih direktnih investicija.

Miletić je ocenila da “činjenica da će rast bruto domaćeg proizvoda biti vodjen pre svega povećanjem produktivnosti, potvrdjuje da je privredni rast dugoročno održiv”.

Tags
Back to top button