Pada broj ultra bogatih u Aziji – Bankar.rs
MAKROEKONOMIJASLIDERSVE VESTI

Pada broj ultra bogatih u Aziji

U Aziji je broj ultrabogataša prošle godine drastično pao, a ni evropski i američki milijarderi nisu beležili dobre rezultate. Ovo je uglavnom posledica inflacije, rata u Ukrajini i drugih ekonomskih problema koji potresaju svet.

Tokom prethodnih ekonomskih kriza važilo je da “običan narod” siromaši, dok se bogataši još više bogate. Situacija se međutim promenila. Doduše, ne na bolje za bilo koga. Narod i dalje ne živi dobro, ali sada ni bogatašima “ne cveta cveće”. Tačnije ultrabogatašima, odnosno onima koji poseduju više od 30 miliona dolara.

Primera radi, u Aziji je u 2022. broj najbogatije populacije opao za 10,9 odsto, bar sudeći prema podacima kompanije Altrata. Sada na tom kontinentu ima “samo” 108.370 ultrabogataša. Kao razlog za ovaj pad navode se striktna kovid ograničenja u Kini, rat u Ukrajini i poremećaji u lancima snabdevanja.

Ipak, kombinovana vrednost imovine azijskih bogataša od 12,13 biiona dolara i dalje premašuje ukupnu vrednost evropskih koja iznosi 11,73 biliona. Evropa je inače zabeležila drugi najveći pad broja bogataša na svetu. U njoj se ultrabogataška populacija smanjila za 7,1 odsto na 100.850 pojedinaca. To je bila posledica rata u Ukrajini, to jest energetske krize usled istog.

Severna Amerika je trenutno kontinent sa najviše ultrabotagaša na svetu. Ima ih 142.990 a vrednost njihovog bogatstva je prošle godine bila 16,47 biliona dolara. Ipak to je pad u odnosu na 2021. od četiri odsto. Uzrok tog pada je uglavnom povećavanje kamatnih stopa koje je sprovodio američki FED u cilju obuzdavanja inflacije.

Na Bliskom Istoku, u Latinskoj Americi i na Karibima je pak porastao broj veoma bogatih ljudi, no on je i dalje mali u odnosu na tri gore pomenuta kontinenta.

Izvor: CNBC

Tags
Back to top button