Nesklonost riziku podupire kineski jen i švajcarski franak – Bankar.rs
FOREXSVE VESTI

Nesklonost riziku podupire kineski jen i švajcarski franak

Nervoza ulagača zbog američko-kineskog trgovinskog sukoba i prtesta u Hong Kongu poduprla je u utorak jen i švajcarski franak na međunarodnim tržištima valuta, podstakavši potražnju za valutama koje su na glasu kao sigurna utočišta za kapital.

Švajcarski franak ojačao je prema evru 0,1 odsto, dostigavši najviši novo u dve godine od 1,0862 franka za evro.

Jedinstvena evropska valuta bila je na istom postotnom gubitku i prema dolaru i jenu. Evrom se tako trgovalo po ceni od 1,1204 dolara te po 117,92 jena.

Dolar je prema jenu neznatno oslabio, spustivši se na 105,21 jen.

Dolarov indeks prema šest ostalih ključnih svetskih valuta bio je nepromenjen i iznosio je 97,38 bodova.

Raspoloženje na tržištima obeležili su protesti u Hong Kongu i trgovinski rat SAD-a i Kine, koji se proširio i na područje kursne politike. Vašington je optužio Peking da manipuliše kursom domaće valute kako bi ojačao konkurentnost ekonomije nakon što je Peking suspendovao podršku juanu, tolerišući njegovo klizanje preko ključnog nivoa od sedam juana za dolar.

Visoki zvaničnik kineske centralne banke izjavio je za Rojters da je kurs juana na primerenoj razini. Kineska valuta je juče bila gotovo nepromenjena prema dolaru u odnosu na prethodno zatvaranje i zelenom se novčanicom trgovalo po 7,104 juana.

U takvom su okruženju ulagači pojačano kupovali valute sa niskim prinosima koje smatraju sigurnim utočištima za kapital u nesigurnim vremenima, poput jena i franka.

Jenu na ruku ide “ono najbolje iz oba sveta”, konstatuju analitičari banke ING, ukazujući na opštu nesklonost riziku i uračunavanje u cene valuta očekivanja dodatnog sniženja ključnih kamatnih stopa u SAD-u.

Među ostalim valutama isticao se danas argentinski pesos, koji je nakon neočekivanog rezultata predsedničkih predizbora u Argentini juče oslabio prema dolaru 15 odsto.

 

Tags
Back to top button