Kontroverzna predviđanja: bitkoin će postati najsigurnije utočište? – Bankar.rs
ANALIZEKRIPTOVALUTESVE VESTI

Kontroverzna predviđanja: bitkoin će postati najsigurnije utočište?

Pojedini analitičari tvrde da bi situacija na globalnom finansijskom tržištu mogla da se preokrene „naglavačke“ i da „ozloglašeno“ nestabilne kriptovalute, naročito bitkoin, postanu najsigurnije finansijsko utočište. Argumenti za ovakva predviđanja zasnivaju se na sve većoj nestabilnosti vodećih svetskih valuta zbog zaoštravanja trgovinskog rata i posledica po britansku valutu, ali i ostrvsku ekonomiju ako se Brgezit odigra bez dogovora sa EU.

Pojedini analitičari veruju da će Bregzit bez dogovora sa EU podstaći skok cene bitkoina (BTC) do neviđenih visina i maksimalnih vrednosti u 2019. godini. Nikolas Gregori, generalni direktor blokčejn kompanije CommerceBlock, čak predviđa da bi „tvrdi Bregzit“ mogao bitno da promeni poziciju bitkoina u svetskoj ekonomiji, piše „Independent“.

Predviđanja da će britanska funta izgubiti 10 odsto vrednosti odmah po izlasku, 31. oktobra, ukoliko on bude bez dogovora sa EU, i nestabilnost vodećih valuta na globalnom tržištu zbog sve dramatičnijih posledica trgovinskog rata, podstaći će upliv kapitala u bitkoin kao sigurno utočište, što će posledično uzrokovati ogroman skok njegove cene na tržištu, uveren je Gregori.

Strahovi Udruženja britanske industrije da bi Bregzit bez dogovora bio „putovanje u ekonomski haos“ predstavljaju dodatni argument da bi se položaj bitkoina u globalnoj ekonomiji mogao promeniti iz osnova. „Očekujem da će sve veći rast populizma u svetu i ekonomska nestabilnost koju on izaziva definitivno ustoličiti bitkoin i druge popularne kriptovalute kao sigurno utočište za ulagače i finansijske transakcije. A ako centralne banke ponovo počnu da povećavaju štampanja novca, to će stvoriti dodatne šanse za kriptovalute poput bitkoina, čija je ponuda ograničena“, previđa Gregori.

Slične prognoze je prethodno izrekao i Najdžel Grin, izvršni direktor deVere-a, rekavši da bi regulacija prilagođena kriptovalutama mogla postati „zaštitni znak“ Velike Britanije u periodu nakon izlaska iz Evropske unije.

Izvor: BiF

Tags
Back to top button