Srbija prva na svetu po grinfild investicijama – Bankar.rs
MAKROEKONOMIJASVE VESTI

Srbija prva na svetu po grinfild investicijama

Srbija je na prvom mestu u svetu po broju stranih direktnih investicija, objavio je danas ugledni britanski Fajnenšel tajms (FT).

Prema najnovijoj rang listi za 2019. godinu, koju objavljuje specijalizovani servis FT, Srbija je na čelu rang liste sa indeksom od 11,92 poena, što je za 1,33 indeksnih poena više u odnosu na prošlu godinu.

Graf investicije u regionu, RSE

Naša zemlja privukla je, kako se navodi, 107 projekata direktnih stranih investicija u 2018, odnosno za 26 više nego 2017, što je rast za gotovo jednu trećinu.

“Srbija sa ocenom 11,92 privlači skoro 12 puta veći obim grinfild stranih direktnih investicija nego što bi moglo da se očekuje od ekonomije njene veličine”, navodi se u tekstu.

Srbija je, kako se dodaje, preuzela od Mozambika lidersku poziciju po vrednosti indeksa i popela se za jedno mesto u odnosu na prethodnu godinu.

Vodeći sektori u Srbiji po stranim direktnim investicijama su industrija automobilskih komponenti, hrana i duvan, tekstil i sektor nekretnina, koji su zajedno imali udeo veći od polovine (54%) u ukupnim ulaznim SDI projektima u 2018. godini, precizira se u tekstu.

U studiji se ističe da je Srbija sa rezultatom 11,92 poena, daleko nadmašila rivale u regionu evropskih ekonomija u usponu, među kojima su i Litvanija i Bosna i Hercegovina, koje takođe imaju visoke indeksne ocene.

Na drugom mestu, iza Srbije, nalazi se Crna Gora sa indeksom 11,49 poena.

Interesantno je pomenuti da je Srbija po grinfild stranim direktnim investicijama ostavila “za petama” ekonomije kao što su Singapur, Jermenija, Letonija, Bugarska, UAE, Madjarska, Rumunija, Irska, Poljska, Velika Britanija, Hong Kong….

Odluka uglednog britanskog časopisa da Srbiju po drugi put u poslednje tri godine proglasi za svetskog prvaka u privlačenju stranih direktnih investicija rezultat je sprovedenih reformi i potvrda da je Srbija danas potpuno drugačija zemlja od one koju je ova vlada zatekla 2012. godine, kaže za Tanjug premijerka Ana Brnabić.

Ona ističe da je izuzetno ponosna što je član koji je doprineo da se u poslednje tri godine naša zemlja dva puta nađe na listi zemalja među kojima je označena za svetskog prvaka u privlačenju stranih direktnih investicija, a u odnosu na veličinu njene ekonomije.

“To govori da su se reforme koje su sprovođene u poslednjih pet godina isplatile, da Srbija mora još mnogo da radi ali da je ovo potpuno drugačija zemlja od one koju smo zatekli 2012. godine”, rekla je Brnabić.

Srbija danas ima političku, fiskalnu i finansijsku stabilnost koja je, ističe predsednica vlade, posledica jako teških mera fiskalne konsolidacije koje su sprovedene od 2014. godine.

Tags
Back to top button