Na šta se cilja novim ekonomskim merama? – Bankar.rs
ANALIZEINTERVJUISVE VESTI

Na šta se cilja novim ekonomskim merama?

Predsednik Saveta guvernera NBS Nebojša Savić rekao je za RTS da je Srbija prošla kroz krizu bez ugrožene likvidnosti. Uporište novih mera treba da bude usmereno ka privatnom sektoru i ka sektoru malih i srednjih preduzećima jer trpe najveći udar, smatra profesor Savić.

Međunarodna Agencija “Standard end Purs” zadržala je kreditini rejting Srbije na nivou BB+ uz potvrživanje stabilnih izgleda za njegovo dalje povećanje u narednom periodu.

Kako se navodi, agencija naglašava i značaj preduzetih mera Vlade i Narodne banke donošenjem paketa ekonomskih mera u vrednosti od 11 odsto BDP-a da bi se ublažili negativni efekti pandemije.

Gostujući u Dnevniku RTS-a, profesor Nebojša Savić rekao je da je dobro da smo zadržali kreditni rejting.

Podsetio je da je nedavno i “Fič” potvrdio, tako da je to splet okolnosti u svetu.

“Imali smo krizne elemente u vezi sa kovidom, a onda reakciju zemalja – ovo je potvrda da su mere preduzete u Srbiji bile dobre i da daju rezultate”, rekao je Savić.

Poruka međunarodnih investitora je da je kreditni rejting u Srbiji povoljan. Prema njegovim rečima, sledi nam korak da budemo investiciono atraktivni.

Kaže da je ovo poruka investitorima da je Srbija dobra destinacija.

Kada se govori o ekonomskim merama, Savić kaže da su kod nas mere prve preduzete, neposredno po merama koje su preduzele vodeće centelane banke – to su bile mere monetarne politike, obaranje referentne kamatne stope i povećanje likvidnosti.

Profesor Savić je istakao da smo prošli kroz krizu bez ugrožene likvidnosti.

“Druga stvar je bila delovanje kroz fiskalne mere, pokrivanje minimalnih zarada i poreske olakšice, sada smo pri kraju mera, nije bilo velikih otpuštanja, ističe tri meseca i sada je potrebno prilagoditi se novim okolnostima”, podvlači Savić.

Uporište novih mera treba da bude usmereno ka privatnom sektoru i ka sektoru malih i srednjih preduzećima jer trpe najveći udar, smatra profesor Savić.

Mere podsticaja preduzetništva za mala i srednja preduzeća je ključno u ovom trenutku da se koncipira, ističe Savić. Različite su ideje ali će mere i dalje morati da bude u jednom delu vezane za likvidnost.

Savić napominje da sada imamo dve stvari: prvo koliko će ovo trajati i da li će biti drugog udara i u kojoj formi.

Odnos između zdravstvenog i ekonomskog sistema se pomera, jer, kako kaže Savić, ne možemo biti zatovreni.

Poruka privantom sektoru je kaže Savić, da će neki će preživeti, nekima se otvorila nova šansa, novi biznisi, a neki moraju da ozbiljno razmisle da li njihov biznis ima perspektivu.

Svet se promenio, drugačije se živi, kako će restorani funkcionisati a kako turističke agencije, pita se Savić.

“Razvojem digitalnog sveta najpropulzivniji sektir u svetu su bile turističke agencije. Najveće povećanje prihoda je bilo tu”, podseća Savić.

“U određenoj meri pomoć države je značajna, ali sada polako i privatni sektor mora da razmisle kako će izgledati njihov poslovni model”, zaključio je Savić.

Tags
Back to top button