Istine o novcu i investiranju koje vrede za sve – Bankar.rs
LICNE FINANSIJESAVETI ZA POSAOSVE VESTI

Istine o novcu i investiranju koje vrede za sve

Mnogi od nas se nadaju kako će postati veoma bogati. Većina na taj način želi ostvariti određeni nivo finansijske slobode i spokoj koji donosi činjenica da se ne mora brinuti o plaćanjima računa. No, ostvarivanje tog nivoa zahteva i određeni nivo finansijskih znanja koja mnogima nedostaju, ističu stručnjaci. To je većini ujedno i najveći problem. Temelje upravljanja novcem nismo naučili u školi, nismo učili niti o investiranju, a ogromna količina saveta koji nam se nude na internetu izazivaju zbunjenost otvarajući pitanje gde uopšte početi, a kamoli gde završiti.

Upravo je to razlog zašto većina ljudi još uvek ne može proći osnovne testove finansijske pismenosti.

Ako želite osigurati svoju finansijsku budućnost ili se uz to i obogatiti, nekoliko je istina o novcu i investiranju koje vrede za sve.

Ako se želite obogatiti, radite za sebe

Ako pogledate bilo koji popis najbogatijih ljudi, osim onih koji su bogatstvo stekli nasleđem, većina su bogatih – preduzetnici. Možete raditi za nekog drugoga, no nikada nećete biti plaćeni više od one osobe koja odlučuje o tome koliko joj vredite. Ako započnete svoj posao, jedina granica prihoda ste vi sami. I ne morate dati otkaz da biste započeli svoj posao, nego ga možete početi kao posao koji radite uz onaj stalni. Tako ujedno smanjujete rizik dok posao ne krene, a kada krene, onda možete dati otkaz na radnom mestu.

Fokusirajte se na to koliko štedite

Iako se čini zanimljivim razmišljati drugačije, većina nas nema gotovo nikakvu kontrolu nad time koliko će se naših investicija vratiti. Iako možda svaki dan gledamo kako stoje deonice ili fondovi u koje ulažemo ili pratimo koliko koja banka daje za depozite, ne razlikujemo se mnogo od onih koji to ne prate. Kontrolisati se može količina novca koju štedimo. Više ušteđenog novca znači i više novca za investicije i više prinose. Uz to, veći ulagači dobijaju povoljnije uslove ulaganja, manje takse i troškove. Razlika u jednom postotku godišnje na 20.000 i 200.000 prilično je velika. Štedeti znači pronaći način za manju potrošnju, no istovremeno – pronaći način za višu zaradu.

Posuđujte samo kad stvarno trebate posuditi

Ključ je većine finansijskih odluka odvojiti želje od potreba. Logična je odluka da dignete kredit za kuću ili stan dok je to u skladu sa onim što možete priuštiti. Ali, ako kupujete automobil, motocikl ili čamac i za to morate posuditi novac, to zadovoljstvo može biti skupo. Međutim, ako tom kupovinom čamca ili motocikla možete zaraditi iznajmljivanjem, onda se to može smatrati investicijom. Kada tako razmišljate, počinjete prirodno delovati ekonomično.

Najbolja investicija jeste ona u sebe

Ako želite siguran povrat investicije, uložite u sebe, unapredite svoje veštine, ojačajte svoju mrežu, osnažite svoju ekspertizu, svoj talent i iskustvo. Dugoročno gledano, to je najbolja investicija od svih i jedina čije rezultate gotovo u potpunosti možete kontrolisati. Ujedno je reč i o jedinoj investiciji koja vam može pomoći da živite ispunjenim životom.

Izvor: Privredni.hr

Tags
Back to top button