EY: Kineska ulaganja u Evropi oštro pala tokom trgovinskog rata – Bankar.rs
SVE VESTI

EY: Kineska ulaganja u Evropi oštro pala tokom trgovinskog rata

Kineske investicije u Evropi u prvoj polovini 2019. godine pale su za 80 odsto u poređenju sa istim razdobljem prošle godine, prema objavljenom polugodišnjem istraživanju konsultantske kompanije Ernst & Young.

Kina je uložila 2,4 milijarde dolara u evropske kompanije u prvih šest meseci 2019. godine, uključujući 81 akviziciju i kupovinu deonica, saopštio je EY dodajući da se većinom radilo o malim ponudama.

Istraživanje je otkrilo da Kina nije napravila nijednu akviziciju u Nemačkoj te je jedino uložila 505 miliona dolara u nemačke kompanije. U 2018. godini najveća azijska ekonomija uložila je 10 milijardi dolara u Nemačku.

Konsultantska kompanija smatra da je tekući američko-kineski trgovinski sukob, koji je izazvao usporavanje rasta kineske ekonomije, glavni razlog oštrog pada.

Kineska ulaganja takođe su naišla na rastući osećaj nelagode u Evropi. Primera radi, Nemačka vlada je tokom leta 2018. godine zabranila kineskom državnom mrežnom operateru SGCC-u da posluje u energetskom sektoru zemlje.

Nemačka je u decembru takođe postrožila propise za strane kompanije koje kupuju deonice određenih domaćih kompanija. Prema novim pravilima, vlada može uložiti veto na strane akvizicije 10 ili više odsto nemačkih kompanija koje su povezane sa nacionalnom sigurnošću.

U 2016. godini Evropa je zabeležila rekordan broj kineskih ulaganja putem akvizicija evropskih kompanija, u iznosu od 85 milijardi dolara.

Kina je eksplicitno naglasila da cilja preuzeti pozicije Zapada i Japana u tehnološkom sektoru do 2050. godine.

Izvor: Privredni.hr

Tags
Back to top button