Đukić: NBS zakasnila sa smanjenjem kamatne stope – Bankar.rs
ANALIZESLIDERSVE VESTI

Đukić: NBS zakasnila sa smanjenjem kamatne stope

Narodna banka Srbije je prošle nedelje, drugi put od 8. jula, smanjila referentnu kamatnu stopu za 0,25 odsto, na do sada najniži nivo-2,5 odsto. U obrazloženju NBS navedeno je da na ovaj način centralna banka podržava kreditni i privredni rast.

Ovaj potez NBS dolazi, prema mišljenju stručnjaka, kasno, jer se moglo preduprediti usporavanje privrede u prvoj polovini godine. Da podsetimo, u prvom tromesečju je zabeležen međugodišnji rast BDP-a ( uodnosu na isti period prošle godine) od svega 2,5 odsto, dok je u prvom tromesečju 2018. on iznosio 4,9 odsto. Takođe, iako Zavod za statistiku nije objavio fleš procenu BDP-a za drugo tromesečje, kretanja u industriji koja je u prvom polugodištu zabeležila pad od dva odsto, a u samo u junu 6,1 odsto ne ukazuju na povoljna privredna kretanja, piše Danas.

Đorđe Đukić, profesor na Ekonomskom fakultetu u Beogradu ističe da je očigledno da Narodna banka ovim, zakasnelim, smanjenjem kamatne stope pokušava da utiče na pad privredne aktivnosti i da na srednji rok podstakne privredu.

„Eksterni faktori nisu povoljni. U Nemačkoj imamo privredno usporavanje koje vodi ka recesiji. Usporava se ukupna privredna aktivnost u evrozoni, a to je glavno izvozno tržište srpskih preduzeća. Spoljno okruženje je poodavno nepovoljno, još od decembra se nazirala recesija, a tada sam tvrdio, kao što i sada deluje da je to predvečerje nove krize“, upozorava Đukić za Danas.

On objašnjava da je smanjenje referentne kamatne stope pokušaj da se preko niže cene kredita poveća kreditiranje privrede i građana.

„Time bi se oni stimulisali da troše kako bi se nadoknadili efekti smanjenja doprinosa izvoza privrednom rastu. Narodna banka je suviše bila zarobljenik ciljanja inflacije, u koridoru tri plus-minus 1,5 odsto, da nije blagovremeno reagovala i smanjila kamatnu stopu. Sigurno je da time ne bi podstakla inflaciju, jer ni u okruženju nigde nema inflatornih pritisaka. Da sam na mestu nadležnih, tražio bih smanjenje kamatnih stopa još početkom godine. To bi koliko-toliko stvorilo uslove za povećanje kreditne aktivnosti i pomoglo da predupredi da privredno usporavanje bude manje“, smatra Đukić.

On ističe da politiku ciljanja inflacije (politika NBS) u ovakvim vremenima, kada su evropske zemlje blizu deflacije i sve se muče da inflacija dođe do cilja, treba kritički preispitati, jer od svetske ekonomske krize koncept monetarne politike u svetu se promenio.

„Neka tržišta u usponu su dobro predviđajući ili smanjila kamatne stope ili bar zaustavila razmišljanja o povećanju i time uspela da smanje efekte pada ekonomske aktivnosti evrozone na njihove ekonomije. Najbolji primer je Poljska koja vodi politiku potpuno slobodnog deviznog kursa koji je vrlo dobar amortizer negativnih šokova spolja i pri tome ostvaruje visoke stope rasta“, zaključuje on.

Ekonomski analitičar Dragovan Milićević takođe smatra da je NBS trebalo da reaguje proaktivno i mnogo ranije smanji kamatnu stopu.

„Kamatna stopa je definisana nivoom inflacije. Niska tražnja kod nas znači da nema rizika od inflatornih udara i zato je trebalo odavno smanjiti kamatnu stopu. Srbija je jedna od retkih zemalja sa pasivnim uticajem Narodne banke na kreiranje novca. Razlog za to je i visoka eurizacija. Oko četiri petine kredita privredi je indeksirano u evrima i na te kredite kamatna stopa NBS nema mnogo uticaja“, objašnjava Milićević za Danas.

Tags
Back to top button