Banka Amerike: Verovatnoća za recesijom u narednoj godini porasla za oko 30 procenata – Bankar.rs
ANALIZEMAKROEKONOMIJASVE VESTI

Banka Amerike: Verovatnoća za recesijom u narednoj godini porasla za oko 30 procenata

Šanse za recesiju u narednoj godini porasle su za otprilike trećinu, velikim delom zbog trgovinskog rata predsednika Trumpa, pokazuje analiza Banke Amerike.

„Naš zvanični model ima verovatnoću da će se recesija tokom narednih 12 meseci povećati na oko 20 procenata, ali nas subjektivni osećaj na osnovu unosa podataka i događaja navodi da verujemo da je bliža šansi 1/3“, navodi se u analizi Banke Amerike.

“Naš model verovatno ne obuhvata u potpunosti pretnju američko-kineskim trgovinskim tenzijama koje su se pretvorile u oštri trgovinski rat, koji smatramo najvećim rizikom za smanjenje američke ekonomije”, navodi se u saopštenju.

Trampov trgovinski rat sa Kinom ubrzao se poslednjih sedmica, budući da je Tramp zapretio da će nametnuti nove 10-postotne tarife na 300 milijardi dolara kineskog uvoza, a Kina je uzvratila slabljenjem svoje valute i daljim odricanjem kupovine američke poljoprivrede.

U analizi je rečeno da bi šanse za recesiju mogle biti još gore ako trgovinski rat i dalje eskalira.

Recesija bi mogla imati ozbiljne posledice na predsjedničke izbore 2020. godine. Jaka ekonomija je jedan od najboljih prediktora šanse za ponovni izbor predsednika.

Bilo je i drugih znakova zabrinutosti.

Nezaposlenost je mala, ali su drugi pokazatelji kao što su prodaja automobila, industrijska proizvodnja i radni sati u agregatu bili “blizu nivoa konzistentnih na početku prethodnih recesija”.

Tags
Back to top button