Uber zabeležio rekordan gubitak – Bankar.rs
KOMPANIJESLIDERSVE VESTI

Uber zabeležio rekordan gubitak

Američka kompanija Uber, koja putem aplikacije za mobilne telefone nudi usluge prevoza, prijavila je danas rekordan gubitak od 5,2 milijarde dolara, i prihode koji su podbacili u odnosu na očekivanja Volstrita. Takvi rezultati posledica su usporavanja rasta u osnovnoj prevoznoj delatnosti Ubera, što je prouzrokovalo da akcije kompanije padnu za šest procenata, prenosi agencija Rojters.

U neto gubitak Ubera u drugom tromesečju, koji je znatno veći od 878 miliona dolara gubitka u istom periodu prošle godine, uračunati su i troškovi kompenzacije od 3,9 milijardi dolara koju je Uber, u vidu akcija, isplatio zaposlenima posle svoje inicijalne javne ponude (IPO) na berzi.

Stopa rasta Uberovih prihoda usporila je na 14 procenata, odnosno na 3,2 milijarde dolara, zaostajući tako za prosečnom procenom analitičara od 3,36 milijardi dolara, prema podacima IBES-a koje je dostavio Refinitiv.

Prihodi u osnovnoj prevoznoj delatnosti kompanije porasli su za samo dva odsto na 2,3 milijarde dolara, dok su prihodi Uberove usluge dostave hrane Uber Eats porasli za 72 odsto na 595 miliona dolara. Uberovi troškovi su u drugom kvartalu porasli za 147 odsto na 8,65 milijardi dolara, usled naglog skoka troškova za istraživanje i razvoj.

Iz kompanije su, takođe, saopštili da je došlo do jenjavanja cenovnog rata u SAD i da je važno merilo profitabilnosti nadmašilo cilj.

Tags
Back to top button