Plan reorganizacije: Glavni ekonomista i više šefova turske centralne banke dobili otkaz – Bankar.rs
ANALIZESVE VESTI

Plan reorganizacije: Glavni ekonomista i više šefova turske centralne banke dobili otkaz

Turska centralna banka otpustila je svog glavnog ekonomistu Hakana Karu i rukovodioce nekih sektora u okviru reorganizacije koju je naložila skupština banke.

Ovaj potez je usledio nakon što je turski predsednik Tajip Erdogan prošlog meseca otpustio guvernera centralne banke Murata Četinkaju, navodeći da nije poštovao instrukcije o kamatnim stopama i da banka nije ispunila svoju dužnost kako treba.

Među otpuštenima su generalni direktor za istraživanje i monetarnu politiku banke Pinar Ozlu, generalni direktor za tržišta Orhan Kandar i generalni direktor za bankarske i finansijske institucije Javuz Jeter.

Dokument sadrži detalje o reorganizaciji bankarskih službi prema odluci skupštine banke, donetoj na sastanku 8. avgusta, i pokazuje da je otpušteno više od 10 ljudi.

Odluka je stupila na snagu 9. avgusta.

Iz centralne banke su odbili komentar.

Odbor za monetarnu politiku centralne banke je, na prvom sastanku pod rukovodstvom novog guvernera Murata Ujsala, snizio referentnu kamatnu stopu za više od očekivanih 425 baznih poena, na 19,75 procenata, kako bi podstakao ekonomiju pogodjenu recesijom.

Izvor: B92

Tags
Back to top button