OTP grupa zabeležila skoro petinu rasta dobiti u prvom polugodištu 2019. godine – Bankar.rs
BANKEEVROPSKE BANKEINOSTRANE BANKESLIDERSVE VESTI

OTP grupa zabeležila skoro petinu rasta dobiti u prvom polugodištu 2019. godine

Konsolidovana računovodstvena dobit OTP Grupe u prvom polugodištu iznosila je 178 milijardi forinti  što je za 15 odsto više na godišnjem nivou. Stavke usklađenja u prvoj polovini godine iznosile su 24,7 milijardi forinti (posle oporezivanja), od čega 6,9 milijardi u drugom kvartalu.

Usklađena dobit nakon oporezivanja OTP grupe u prvom polugodištu 2019. godine iznosila je 202,6 milijardi forinti nakon oporezivanja, što je rast od 19 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Iskazana dobit uključuje neto rezultate Express Grupe i albanske filijale, tako da bi usklađena dobit za prvo polugodište iznosila 191,6 milijardi forinti.

Rezultat grupe mađarske OTP banke (OTP Core) poboljšana je za 2 odsto u odnosu na prethodnu godinu i iznosi 97,4 milijarde forinti. Neto dobit DSK banke (24,4 milijarde forinti) ostala je stabilna u odnosu na prethodni kvartal i još uvek čini drugi najveći doprinos u Grupi.

Značajno poboljšanje dobiti zabeleženo je u hrvatskoj (17,4 milijarde forinti) i ukrajinskoj OTP banci (16 milijardi forinti), što čini značajne samostalne doprinose ovih banaka (u oba slučaja +42 odsto godišnje). Poslovanje u Rusiji takođe je ostvarilo veću dobit u prvom polugodištu (13,9 milijardi forinti), kao i sve ostale filijale u inostranstvu. Bugarska Expressbank doprinela je konsolidovanoj dobiti u prvih šest meseci sa gotovo 10 milijardi forinti. Kao rezultat, doprinos stranih podružnica dobiti porastao je na godišnjoem nivou (1. polugodište 2018.: 39%, 1. polugodište 2019.: 45%).

U drugom kvartalu 2019. OTP grupa zabeležila je 112,2 milijarde forinti usklađene dobiti nakon oporezivanja, što je rast od 23 odsto godišnje i 24 odsto na kvartalnom nivou što je najviši kvartalni rezultat u istoriji. Unutar toga, albanska filijala doprinela je 1,2 milijarde forinti, a Expressbank dodatnih 4,6 milijarda.

Konsolidovani usklađeni povrat na kapital u drugom kvartalu porastao je na 23,3 odsto (+3,6 postotnih bodova kvartalno). Ključne komponente poboljšanja kvartalnog rezultata su rast operativnog prihoda za 15,4 milijarde forinti (+14 odsto u odnosu na prethodni kvartal), usklađeno sa dobiti bugarske i albanske filijale od +7,4 milijarde forinti.

Istovremeno, ukupni troškovi rizika iznosili su -4,4 milijarde forinti, 1,8 milijardi forinti manje kvartalno. Nadalje, od kvartalne dinamike dobiti 7 milijardi forinti objašnjava se sporazumom između MOL-a i OTP-a o jednokratnom otkupu vlastitih deonica. Od toga je dividenda koju je MOL isplatio u junu iznosila 5,7 milijardi forinti.

Tags
Back to top button