Turska lira ponovo pala na psihološku granicu od 7 dolara – Bankar.rs
ANALIZEFOREXSVE VESTI

Turska lira ponovo pala na psihološku granicu od 7 dolara

Turska lira je ponovo oslabila na psihološki važnu granicu od 7,00 dolara koja nije viđena od turske valutne krize u augustu 2018. gdoine.

Od 21. aprila kurs lire bio je 7,00 dolara nekoliko puta, ali to je u svakoj prilici bilo samo nekoliko sekundi, ali 1. maja kurs se zastavio na 7,01.

Pad lire usledio je nakon što je guverner centralne banke Turske Murat Uysal na konferenciji za novinare u četvrtak najavio novu, nižu prognozu inflacije, prenosi Indikator.ba.

Prognoza inflacije na kraju smanjena je sa 8,2 na 7,4 odsto, dok je projekcija inflacije za 2021. ostala nepromenjena na 5,4 odsto.

Ekonomisti Siti banke rekli su da će “izgledi verovatno biti izazovniji” od revidiranih predviđanja centralne banke. Siti očekuje da će brojka za 2020. dostići 13 odsto, posebno kao posledica inflacije u sektoru usluga, a kako se slabija valuta hrani većim “pritiscima troškova” koji podižu cene.

Uysal je također rekao novinarima da ta zemlja nije razgovarala sa MMF-om o finansiranju pomoći, uprkos pritisku na turske javne finansije koji uzrokuje Covid-19.

Sposobnost Turske da podrži liru sve se više ograničava jer centralna banka topi svoje devizne rezerve.
Ekonomisti i investitori misle da centralna banka koristi taj ratni štit za odbranu navodno slobodno plutajuće valute.

Tags
Back to top button