Elektronska prijava najbolji deo Poreske, problem preknjižavanje – Bankar.rs
ANALIZESLIDERSVE VESTI

Elektronska prijava najbolji deo Poreske, problem preknjižavanje

Iako se prilikom podnošenja poreskih prijava neretko dešava da nije moguće pristupiti portalu zbog pada servera, to je ipak najbolji deo Poreske uprave, ocenio je Đerđ Pap, poreski savetnik.

„Prijava i plaćanje poreza elektronski je najbolji deo Poreske uprave. Jeste da ima problema sa pristupom portalu u špicevima, ali to je veliki napredak. Takođe, kod prijava poreza, kao recimo poreza na imovinu ima banalnih grešaka i to bi trebalo ispraviti”, rekao je on za Novu ekonomiju.

Ipak, čini se da najveći problem sa Poreskom upravom nastaje onda kada naprave grešku koju treba ispraviti.

Kako je naveo, to su banalni predmeti. Na primer, to su na hiljade zahteva za preknjižavanje poreza, zatim zahtevi za povraćaje itd. Sve što se uglavnom odnosi na poresko knjigovodstvo. Naročito ističe da se predmeti retko rešavaju u zakonskim rokovima od 30 dana, već se čekaju i godinama. Pa se onda mora urgirati.

“Sličan problem je i kada se poreski obveznici žale na rešenja poreske uprave, pa onda drugostepeni organ umesto u roku od 60 dana rešava žalbe opet godinu, dve. Isto se ponavlja i kada se ide na Upravni sud koji takođe ne postupa u rokovima. Na ovaj način se ugrožava pravna sigurnost. Jer nakon pet godina poreskom obvezniku više nije ni važno kako će se predmet rešiti”, napominje Pap, dodajući da je to verovatno posledica pretrpanosti i Poreske uprave i sudova.

„Iskreno ne vidim kako će se to rešiti s obzirom da u Poreskoj upravi ima sve manje ljudi, a predmeta je sve više”, nije baš optimističan nekadašnji pomoćnik direktora Poreske uprave i sadašnji predsednik Upravnog odbora Udruženja vlasnika računovodstvenih agencija (UVRA).

Tags
Back to top button