Trgovinska razmena između Srbije i Kine skočila 25,8% – Bankar.rs
KOMPANIJEMAKROEKONOMIJASVE VESTI

Trgovinska razmena između Srbije i Kine skočila 25,8%

Trgovinska razmena između Kine i Srbije, prema statističkim podacima kineske strane, iznosila je 2018. godine ukupno 950 miliona dolara, što je za 25,8 odsto više nego godinu ranije, kaže Tang Sjaodong, ataše za ekonomske i trgovinske poslove u Ambasadi Kine u Beogradu.

“Glavni proizvodi koje je Kina uvozila iz Srbije su drvo i obojeni metali, a u kineskom izvozu su najviše bili zastupljeni električni aparati, elektronski komunikacioni uređaji i mehanička oprema”, rekao je Tang u intervjuu za magazin “Diplomacy&Commerce”.

Trenutno, kako ističe, nadležna vladina ministarstva dveju zemalja aktivno rade na jačanju saradnje u oblasti poljoprivredno-prehrambene inspekcije i karantina, i na promociji ulaska srpskih visokokvalitetnih poljoprivrednih i mlečnih proizvoda na kinesko tržište.

Kaže da Kina pozdravlja i poziva srpske kompanije da koriste kinesku Međunarodnu Import-Ekspo i druge platforme radi jačanja razmene sa kineskim kompanijama i daljeg podizanja nivoa trgovinske saradnje između dve zemlje.

“Srbija je prva zemlja centralne i istočne Evrope koja je uspostavila sveobuhvatno strateško partnerstvo sa Kinom i jedan je od najvažnijih učesnika u inicijativi ‘Pojas i put'”, naglašava Tang i objašnjava da je ova inicijativa odgovor na “zov ere generalizacije”.

Otkako je pre više od pet godina ova inicijativa predložena, dodaje on, ostvarena su značajna dostignuća u svim aspektima, koja su donela znatne koristi ljudima u zemljama na ruti “Pojas i Put”. “Srbija je jedna od prvih zemalja koja se pridružila inicijativi ‘Pojas i Put’ i predložila je povezivanje sopstvene ‘Strategije reindustrijalizacije” sa ovom inicijativom, što je donelo novi zamajac ekonomskom i društvenom razvoju”, navodi Tang.

Danas je, kako primećuje, Vlada Srbije posvećena ekonomskim reformama, teži poboljšanju poslovnog okruženja, privlačenju stranih investicija, obezbeđenju olakšica i stvaranju povoljnog ambijenta za korporativna ulaganja. “Srbija ima velike prednosti za privlačenju stranih investicija. Srbija se nalazi u zaleđu centralne i istočne Evrope, sa povoljnim pristupom saobraćajnicama i velikom broju susednih tržišta, a zemljište i troškovi rada su relativno niski”, dodaje kineski diplomata.

Mnoge kineske kompanije, kao što su Hestil Grupa, Ziđin i Linlong, predstavljaju dobre primere za investicionu saradnju sa Srbijom, kaže Tang i izražava uverenje da će se još više kompanija iz njegove zemlje odlučiti da ulaže u Srbiju. Ukazuje da koristi imaju i kineske firme, koje ulaskom na tržište Srbije i nastojeći da se prilagode evropskim standardima, otvaraju sebi nove puteve za sopstveni razvoj.

Prema rečima Tanga, Kina i Srbija su postigle velike uspehe i na povezivanju dva naroda u oblastima kao što su kultura, obrazovanje i turizam, čemu je doprineo Sporazum o ukidanju viza između dve zemlje iz januara 2017. “Time je, ne samo olakšana poslovna i kulturna razmena, već je unapređena i saradnja u oblasti turizma. U 2018. godini, bilo je više od 100 hiljada putovanja kineskih turista u Srbiju.

Kineze možete da vidite na mestima kao što su centar grada ili Kalemegdanska terasa. Učenje kineskog jezika je dostupno u skoro 100 osnovnih i srednjih škola u Srbiji, i sve više srpskih đaka počinje da uči kineski jezik”, ističe Tang.

Na pitanje da li bi obaveze koje Srbija ima u okviru procesa pristupanja EU mogle da budu prepreka u daljoj bilateralnoj ekonomskoj saradnji, Tang odgovara da će Srbija, kada se pridruži Uniji, morati u potpunosti da primenjuje strože evropske standarde i da bi prilagođavanje tim standardima moglo za kineske kompanije kratkoročno da bude izazov.

“Međutim, dugoročno gledano, učenje i prilagođavanje standardima EU, može pomoći kineskim kompanijama da konstantno unapređuju svoje razvojne kapacitete i adaptibilnost, što će biti odlična prilika. Ohrabrujemo kineske kompanije da prihvataju izazove, da iskoriste razvojne mogućnosti, da se razvijaju zajedno sa srpskim kompanijama, i na taj način poboljšaju kvalitet saradnje dveju strana i dodatno unaprede razvoj bilateralnih odnosa čiji je kvalitet na viokom nivou”.

Na pitanje da li očekuje da će se problemi sa kojima se suočava Huavej u nekim delovima sveta odraziti na saradnju sa srpskom državnom telekomunikacionom kompanijom, Tang ističe da se za sada realizacija nekoliko zajedničkih projekata Huaveja i srpske strane odvija nesmetano.

“Huavej smatra Srbiju važnim partnerom u regionu Balkana i smesto je svoj Balkanski istraživački centar u Srbiji. Zahvaljujući podršci nadležnih ministarstava Vlade Srbije i svim sektorima u društvu, nekoliko projekata saradnje, koje zajedno sprovode Huavej i srpska strana, napreduju trenutno bez smetnji. Verujem da saradnja Huaveja sa Srbijom može biti još uspešnija”, rekao je on.

Tang je na kraju poručio da Kina želi da radi sa svim zemljama, uključujući i Srbiju, na unapređenju ekonomske globalizacije, odbrani slobodne trgovine, suprotstavljanju protekcionizmu, na promociji izgradnje jedne zajednice u kojoj čovečanstvo ima zajedničku budućnost i na unapređenju zajedničkog prosperiteta svih država sveta.

Izvor: RTV

Tags
Back to top button