Presedan Evropskog suda o kreditima u francima: Odluka bi mogla poništiti celi ugovor o kreditu – Bankar.rs
BANKEDOMAĆE BANKEEVROPSKE BANKEINOSTRANE BANKEKreditiSVE VESTI

Presedan Evropskog suda o kreditima u francima: Odluka bi mogla poništiti celi ugovor o kreditu

Poljske banke koje su odobravale kredite u švajcarskim francima izgubile su u poslednjih mesec dana petinu vrednosti na berzi jer ulagači strahuju da će ih presuda Evropskog suda u septembru odvesti u višegodišnje gubitke.

Regionalni sud iz Varšave zatražio je od Evropskog suda da se izjasni u slučaju Dziubak protiv Raiffeisen Bank Internationala, u kojem tužitelji smatraju da njihovi ugovori u stranoj valuti sadrže nezakonite klauzule te traže da se proglasi nevaljanim. Savetnik Evropskog suda, nezavisni advokat, u maju je rekao da poljski sudovi trebaju odlučiti je li održiv celi ugovor u slučaju da se iz njega uklone nezakonite odredbe. Takvo stajalište u potpunosti je izmenilo percepciju rizika u Poljskoj, a sa približavanjem očekivane odluke nervoza u zemlji snažno raste.

Poljski slučaj

Kao u većini zemalja srednje i istočne Evrope, krediti u švajcarskim francima do 2008. godine bili su popularni i u Poljskoj jer su bili za trećinu jeftiniji od onih u zlotima. Međutim, zlot je u 11 godina prema švajcarskom franku oslabio oko 50 odsto. Do sada je u Poljskoj pokrenuto oko 8000 tužbi, oko 70 odsto slučajeva je rešeno, a 90 odsto ih je išlo u korist dužnika. No, na te presude postoji mogućnost žalbi banaka i sada sudovi čekaju presudu Evropskog suda. Ako on odluči da su klauzule ugovora predstavljale zlopotrebu, to bi moglo pokrenuti tužbe oko 600.000 poljskih porodica koje su uzele takve kredite. Poljska grupa, koja pod nazivom “Stop bezakonju banaka” okuplja 11.000 članova, planira nakon presude pokrenuti edukacione kampanje kako bi što više ljudi pokrenulo tužbe.

– Učinićemo sve što je u našoj moći jer je to jedini način da se zatvori ovo poglavlje toksičnih kredita – rekla je Barbara Husiew, zamenica direktora grupe.

Šta bi nova presuda Evropskog suda mogla značiti za dužnike?

To znači da više nisu sporne samo valutna klauzula i promenjivost kamatnih stopa nego celi ugovor. U tom su slučaju i iznosi obeštećenja znatno veći jer uključuju i zatezne kamate na sve uplaćene iznose, u slučaju promenjivih kamatnih stopa i valutne klauzule.

Razlike po zemljama

U slučaju pozitivne presude, dužnici će moći tužiti banke i za valutnu klauzulu. Ako Evropski sud presudi u korist poljskih dužnika, sigurno je da će to biti dodatni vetar u leđa i za dužnike u drugim zemljama. Međutim, odluka je na nacionalnim sudovima. Evropski sud već je donosio odluke sa uputima nacionalnim sudovima po pitanju dužnika u švajcarskim francima, poput one kojom je utvrđeno da valutna klauzula čini glavni predmet ugovora i ako je ona ništavna, takvim se smatra celi ugovor. Na kraju, Evropski sud upućuje nacionalne sudove da dužnicima omoguće da sami odluče što im se više isplati.

Izvor: Novac.hr

Tags
Back to top button