Pad prihoda i dobiti Raiffeisen Banke – Bankar.rs
BANKEDOMAĆE BANKEEVROPSKE BANKEINOSTRANE BANKESLIDERSVE VESTI

Pad prihoda i dobiti Raiffeisen Banke

Austrijska Raiffeisen Bank International (RBI) izvestila je danas o manjoj dobiti i prihodima u drugom tromesečju, izdvajajući među pozitivnim faktorima kontinuirano niske troškove rizika u istočnoj Evropi.

Konsolidovana neto dobit austrijske banke smanjena je u drugom tromesečju 3,4 odsto, na 345 miliona evra. Operativni prihodi takođe su pali, za 7,5 odsto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, na 1,276 milijardi evra. Neto prihodi od kamata gotovo su se zadržali na nivou istog prošlogodišnjeg razdoblja i iznosili su 840 miliona evra, zahvaljujući jačanju ruske rublje. Rusija je najprofitabilnije tržište austrijskog zajmodavca, napominje Reuters. Neto prihodi od naknada i provizija pali su pet odsto, na 437 miliona evra.

RBI je u drugom tromesečju zabeležila neto gubitak od trgovanja u iznosu 27 miliona evra. U istom razdoblju prošle godine ostvarili su neto dobit od 18 miliona evra. Stopa adekvatnosti kapitala iznosila je na kraju juna 13,8 odsto.

Među pozitivnim faktorima izvršni direktor Johann Strobl je u saopštenju istakao niske troškove rizika i povećane kreditne plasmane u prvoj polovini godine u Rusiji i srednjoj Evropi.

“Krediti klijentima porasli su u prvoj polovini godine devet odsto, posebno u Austriji, Rusiji i srednjoj Evropi. Uprkos vrlo niskim kamatama, neto prihodi od kamata i neto prihodi od naknada i provizija razvijali su se vrlo pozitivno a troškovi rizika zadržali su se na vrlo niskom nivou”, kazao je Strobl.

Neto prihodi od kamata bili su u prvoj polovini godine na nivou istog prošlogodišnjeg razdoblja i iznosili su 1,66 milijardi evra. Neto prihodi od naknada i provizija smanjeni su u prvih šest ovogodišnjih meseci 3,5 odsto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje i iznosili su 839 miliona evra. Konsolidovana dobit pala je 24,4 odsto, na 571 milion evra. Troškovi rizika iznosili su 12 miliona evra.

Tags
Back to top button