Epl pod istragom u Rusiji – Bankar.rs
KOMPANIJESVE VESTI

Epl pod istragom u Rusiji

Američki Epl je pod istragom u Rusiji nakon žalbe kompanije za sajber bezbednost Kasperski u kojoj se navodi da Epl možda zloupotrebljava svoju dominantnu poziciju na tržištu, saopštio je danas ruski antimonopolski regulator.

Federalna antimonopolska služba Rusije (FAS) navela je da istražuje zašto je Eplov operativni sistem odbio novu verziju aplikacije “Safe kids” (Bezbedna deca) kompanije Kasperski, što je rezultiralo značajnim padom funkcionalnosti aplikacije za roditeljski nadzor, prenosi agencija Rojters.

U saopštenju FAS-a se navodi da je Epl lansirao 12. verziju sopstvene aplikacije roditeljskog nadzora “Screen Time”, koja ima slične funkcije kao program Kasperskog.

Aplikacije roditeljskog nadzora omogućavaju roditeljima da imaju kontrolu nad dečjom upotrebom telefona i tableta.

Na pitanje o ruskoj istrazi, Epl je uputio Rojters na njihovo saopštenje od 28. aprila u kojem je navedeno da je nedavno uklonio nekoliko aplikacija za roditeljski nadzor iz svog “App Store-a” jer je utvrđeno da “ugrožavaju privatnost i sigurnost korisnika”.

Rečeno je i da nekoliko od tih aplikacija koristi “veoma invazivnu” tehnologiju poznatu kao “upravljanje mobilnim uređajem” (MDM) i da njena upotreba u toj aplikaciji predstavlja kršenje politike “App Store-a”.

Iz Kasperskog navode da Eplove “App Store” smernice dopuštaju ograničenu upotrebu MDM-a, ali da ne objašnjavaju proceduru za dobijanje Eplove dozvole za to. Takođe smatraju da Eplovi uslovi smanjuju konkurentnost trećih proizvođača.

Izvor: Blic

Tags
Back to top button