Kineska valuta ponovo oslabila prema dolaru – Bankar.rs
FOREXIZVEŠTAJ SA BERZESVE VESTI

Kineska valuta ponovo oslabila prema dolaru

Kineski juan ponovo je oslabio svega dan pošto su se nervozna globalna tržišta smirila i nada finansijskih trgovaca da se pad zaustavio.

Juan je pao na 7,0488 za jedan američki dolar, što je oko 0,4 odsto manje nego u utorak.

Finansijska tržišta su se uznemirila i indeksi opali pošto je Peking u ponedeljak dopustio da juan padne na 11-godišnji minimum u odnosu na dolar, probijajući politički osetljivi nivo od sedam juana za jedan dolar.

Vašington je na to odgovorio službeno izjavljujući da Kina nepropisno manipuliše svojim kursom, što otvara put mogućim sankcijama.

Napetost zbog valute novi je element ionako rastuće američko-kineske borbe zbog trgovinskog suficita Pekinga i tehnološke politike Kine za koju kompanije i investitori brinu da će ugasiti globalni rast.

Iako su oscilacije kursa juana male u poređenju s fluktuacijom evra i drugih glavnih valuta, Vašington se žali da je juan isuviše slab, zbog čega su kineske izvozne cene nepravedno niske i naduvavaju trgovinski suficit Kine.

Zbog toga je svaki pad kursa politički problematičan.

Narodna banka Kine svako jutro utvrdjuje kurs juana i omogućava mu da tokom dana poraste ili padne do dva odsto.

Kako bi upravljala kursom, ona može intervenisati i kupovati ili prodavati valutu, a i narediti kineskim komercijalnim bankama da to čine. Peking je uveravao strane kompanije da juan neće nastaviti da pada, ali to se danas nije desilo.

Tags
Back to top button