Banka Amerike upozorava da Kina može da preokrene tržište nafte – Bankar.rs
ANALIZESVE VESTI

Banka Amerike upozorava da Kina može da preokrene tržište nafte

Banka Amerike upozorila je da bi, ukoliko Kina počne da kupuje iransku sirovu naftu, moglo da dođe do preokreta na tržištu “crnog zlata”.

U poslednjem činu trgovinskog rata između dve najveće svetske ekonomije, Vašington je najavio nove tarife na još oko 300 milijardi dolara na kinesku robu, dok je Peking zatražio od državnih kompanija da zaustave uvoz američkih poljoprivrednih proizvoda i devalvirao juan.

Kako piše Sputnjik, trgovinski rat na relaciji Tramp-Kina već je uticao na globalna tržišta i berze, ali bi mogao i da obori cenu nafte ispod 30 dolara za barel ukoliko Kina odluči da kupi iransku naftu, navodi se u izveštaju banke.

Tramp pokušao da zaustavi izvoz nafte iz Irana

“Dok zadržavamo prognozu od 60 dolara za barel za narednu godinu, priznajemo da bi kineska odluka o ponovnoj kupovini iranske sirove nafte mogla znatno da obori cenu”, navodi se u izveštaju i dodaju da će taj potez potkopati američku spoljnu politiku i ublažiti negativne posledice na kinesku ekonomiju.

Sjedinjene Države usvojile su politiku maksimalnog pritiska na Iran, optužujući tu državu da krši nuklearni sporazum iz 2015. godine i da sponzoriše terorizam. Nakon što je prošlog maja odustala od sporazuma, Trampova administracija ponovo je uvela oštre ekonomske sankcije Iranu, uključujući i sankcije protiv njenog izvoza vitalne energije.

Cilj je bio da se iranski izvoz nafte svede na nulu, ali u Iranu tvrde da su američki napori propali.

“Amerikanci nisu postigli nikakav uspeh protiv Irana. Želeli su da prodaju nafte spuste na nulu, ali nisu uspeli”, rekao je predsedavajući iranskog parlamenta Ali Larijani.

Iran isporučio znatno manje nafte

Prema procenama konsultantske kuće S&P Global plets, Iran je isporučivao ispod 550.000 barela dnevno u junu 2019. godine, u odnosu na blizu 875.000 milijardi u maju i oko 2,5 miliona bodova prošlog aprila, pre nego što se Tramp povukao iz nuklearnog sporazuma.

U međuvremenu, Trampova administracija navodno prati kretanje tankera povezanih sa Kinom, za koje se pretpostavlja da prevoze iransku sirovinu u Kinu i zaobilaze američke sankcije.

Podaci službi za praćenje brodova pokazuju da su iranski tankeri prevozili naftu u Kinu, kao i u istočni Mediteran, verovatno u Siriju i Tursku.

Tags
Back to top button