EFSE i Erste pokrenuli kreditnu liniju od 30 miliona za stambene kredite u Crnoj Gori – Bankar.rs
BANKEINOSTRANE BANKEKreditiSVE VESTI

EFSE i Erste pokrenuli kreditnu liniju od 30 miliona za stambene kredite u Crnoj Gori

Evropski fond za jugoistočnu Evropu (EFSE) i Erste Bank AD Podgorica potpisali su ugovor o kreditnoj liniji vrednoj 30 miliona evra, u cilju veće dostupnosti stambenog kreditiranja u Crnoj Gori. Cilj saradnje je da omogući domaćinstvima da pod povoljnim uslovima uz pomoć kredita kupe stan ili adaptiraju postojeći životni prostor.

Erste banka  je druga najveća banka u Crnoj Gori, sa razvijenom mrežom filijala dostupnih domaćinstvima širom zemlje. U prethodne tri godine portfolio stambenih kredita je gotovo udvostručen, pri čemu se oko 50 odsto odnosi na područje izvan Podgorice. Mladi i osobe koje prvi put kupuju nekretninu predstavljaju značajan deo klijenata. Nova investicija EFSE i Erste banke predstavlja nastavak prethodne uspešne saradnje koja je omogućila da 6.600 klijenata reši stambeno pitanje ili finansira svoja mala preduzeća.

,,Sa svojom snažnom tržišnom pozicijom, Erste banka se pokazala kao strateški partner EFSE-a u našim nastojanjima da podstaknemo prosperitet u ovom delu Evrope. Podmirivanje osnovnih potreba – kao što je pristup dugoročnim rešenjima za kupovinu stambenog prostora – jeste ključni korak u postizanju uslova za ekonomski rast i stvaranje prilika za budućnost. Raduje nas ponovna saradnja sa Erste bankom u Crnoj Gori, koja će građanima otvoriti dodatne prilike da poboljšaju kvalitet života’’, rekao je Christoph Tiskens, predsednik Upravnog odbora EFSE.

Aleksa Lukić, glavni izvršni direktor Erste Bank AD Podgorica  kazao je: ,,Raduje nas nastavak saradnje sa EFSE-om, koja će dati dodatni impuls dinamičnom rastu našeg portfolija stambenih kredita i doprineti učvršćivanju tržišnog učešća u tom segmentu. Ova kreditna linija omogućiće da brojne porodice u Crnoj Gori kupe stambeni prostor ili adaptiraju postojeći, te da pod povoljnim uslovima reše jedno od najvažnijih životnih pitanja“.

O EFSE

Jedan od najvećih razvojnih fondova u svetu, Evropski fond za jugoistočnu Evropu (EFSE) ima za cilj da podstiče ekonomski razvoj i prosperitet u jugoistočnoj Evropi i u zemljama istočnog susedstva EU ulaganjem u razvoj mikro i malih preduzeća, kao i u unapređenje uslova života za privatna domaćinstva. Kako je pristup finansijskim uslugama ključan za razvoj ovog segmenta, EFSE je usredsređen na podršku lokalnim finansijskim sektorima u jačanju njihove sposobnosti da osiguraju  odgovarajuće i održivo finansiranje. Uz investicione aktivnosti kroz saradnju sa lokalnim partnerima, EFSE multiplicira svoj uticaj kroz projekte tehničke podrške, obuke i druge vrste nefinansijske podrške preduzetnicima i institucijama.

EFSE je osnovala Nemačka razvojna banka (KfW) uz finansijsku pomoć Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj Nemačke (BMZ) i Evropske komisije. Kao prvo javno-privatno partnerstvo ove vrste, EFSE obezbeđuje kapital kroz donatorske agencije, međunarodne finansijske institucije i privatne institucionalne investitore.

Tags
Back to top button