Neto dobit “Er Srbije” u 2018. godini iznosila 12,2 miliona evra – Bankar.rs
KOMPANIJEMAKROEKONOMIJASLIDERSVE VESTI

Neto dobit “Er Srbije” u 2018. godini iznosila 12,2 miliona evra

Neto dobit “Er Srbije” je u 2018. godini dostigla 12,2 miliona evra, zahvaljujući merama za unapređenje poslovanja i optimizaciju procesa, saopštio je danas srpski nacionalni avio-prevoznik.

Er Srbija je u petoj godini poslovanja prevezla ukupno 2,48 miliona putnika, dok kapacitet za prevoz putnika, iskazan kao proizvod raspoloživog broja sedišta i ukupno pređenih kilometara (Available Seat Kilometers – ASK), iznosi 4,03 milijarde, navodi se u saopštenju Er Srbije.

Kada je reč o prosečnoj iskorišćenosti kapaciteta za prevoz putnika (SLF), on je u 2018. bio 71,2 odsto.

Posebno dobre rezultate kompanija je ostvarila u oblasti prodaje dodatnih usluga, gde je zabeleženo povećanje od gotovo pet puta u odnosu na 2017. godinu, na 6,9 miliona evra. Pored toga, prihod od čarter saobraćaja povećan je za više od 40 odsto, na 20,7 miliona evra, čime je dodatno unapređen rezultat iz 2017. godine, koja je bila rekordna.

“Prethodna godina bila je važna jer su u njoj postavljeni temelji za širenje mreže destinacija. Na njih se oslanja i dugoročna strategija, koja je već u primeni i zahvaljujući kojoj ćemo još jednom potvrditi našu lidersku poziciju u regionu”, izjavio je Dankan Nejsmit, generalni direktor Er Srbije.

Bez obzira na brojne i velike izazove na tržištu avio-industrije, Er Srbija, kako dodaje, razvija svoj portfolio proizvoda da bi ostvarila još bolje finansijske i operativne rezultate, ali i omogućila putnicima odličan proizvod po pristupačnoj ceni.

Čarter brend “Aviolet” obavio je u 2018. godini rekordnih 958 letova i prevezao 223 hiljade putnika do popularnih turističkih destinacija u Grčkoj, Turskoj, Španiji, Italiji i Egiptu, što predstavlja povećanje od 28 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Novine tokom prošle godine bile su i ponovno uvođenje letova do Hurgade u Egiptu, povećanje broja letova za tursku obalu, kao i uvođenje jedne serije letova za Antaliju, koje je Aviolet obavljao iz Banja Luke.

U martu 2018. godine, Er Srbija je uvela i nove tarifne ponude, s ciljem da se putnicima omogući da prilagode putovanja sopstvenim potrebama.

Nastavljeno je i povećanje prodaje preko interneta, budući da je trećina karata Er Srbije kupljena preko interneta u 2018. godini, kao i da rast prodaje preko interneta u odnosu na 2017. godinu iznosi tri procenta.

Er Srbija je obeležila u 2018. godini i dva važna događaja: 90 godina od prvog leta Aeroputa, kao i petu godišnjicu transformacije avio-kompanije u Er Srbiju 2013. godine.

Izvor: Blic

Tags
Back to top button