IBM otpustio 100.000 starijih radnika da bi “bio u trendu” – Bankar.rs
KOMPANIJESLIDERSVE VESTI

IBM otpustio 100.000 starijih radnika da bi “bio u trendu”

Kompanija za informacione tehnologije IBM suočava se sa brojnim tužbama zbog otpuštanja oko 100.000 zaposlenih kako bi bili privlačniji mlađim generacijama.

IBM-u je stiglo nekoliko tužbi u kojima se tehnološki gigant optužuje za diskriminaciju starijih radnika.

Još 2014. godine je IBM počeo sa otpuštanjem starijih radnika kako bi ih zamenio mlađom generacijom, za koju je konsultantsko odeljenje kompanije tvrdilo da je “uglavnom mnogo inovativnija”. Ista optužba pojavila se u tužbi koju je u Teksasu podneo Alan Vajld, bivši potpredsednik ljudskih resursa IBM, prenosi Bizlife.

On je tvrdio je da je kompanija “otpustila 50.000 do 100.000 zaposlenih samo u poslednjih nekoliko godina”. Vajld je izjavio da je kompaniji nedostajalo talentovanih novih regruta pa su odlučili da privuku potencijalne radnike među milenijalcima pokazujući im da su “kul i u trendu” kao što su Gugl ili Amazon, a ne “stara budalasta organizacija”.

A to je učinjeno otpuštanjem starije radne snage, kao što pokazuju dokumenti iz tužbe za diskriminaciju zbog godina. Kompanija je, međutim, negirala ove tvrdnje rekavši da je sve učinjeno kako bi se ugodilo klijentima.

Ova tehnološka kompanija beleži pad prihoda poslednjih sedam godina. Tokom proteklih 10 godina otpušteno je na hiljade radnika u pokušaju da smanje troškove, ali i da izvrše reformu radne snage. Prošle godine je ukupan broj zaposlenih u IBM opao na najnižu tačku od 2013. godine, a broj zaposlenih na globalnom nivou pao je na 350.600 sa skoro 425.000.

International Business Machines Corporation (IBM) je kompanija koja se bavi računarskim tehnologijama sa sedištem u Armonku u SAD. Osnovana je 1888, a postala je korporacija 15. juna 1911. Bavi se proizvodnjom računarskog hardvera, softvera, uslugama, hostingom i konsaltingom.

Tags
Back to top button